Sladić otkriva: S kišom nismo završili, teški dani pred nama…

“Može se očekivati i porast temperatura zraka, ali stabilizaciju ne možemo jamčiti do početka lipnja. Mislim na potpunu stabilizaciju koja bi nam donijela suho i potpuno sunčano vrijeme”, kazao je Sladić

Meteorolog Nedim Sladić govorio je za N1 o vremenskim prilikama koje nas očekuju u narednom razdoblju.

“S kišom nismo završili, ali naznake da bi mogla polako prestati nazire se oko četvrtka kada bi utjecaj ciklone mogao konačno oslabiti. Stabilizacija je na tankom štapu, i treba očekivati da će se nastaviti promjenljive vremenske prilike. Pljuskovi su izgledni i idući tjedan. Generalno, imamo teška dva dana da preguramo posebno za stanovništvo USŽ u pograničnim dijelovima s Hrvatskom“, kazao je Sladić.

Kaže kako situacija neće biti toliko “dramatična”.

“Tropska oscilacija se zadržava, u Europi su promjenljive vremenske prilike, međutim treba freći da nakon ovih padalina mi možemo govoriti da situacija neće biti toliko dramatična jer će biti sunca, a s obzirom da će tlo biti zasićeno vlagom, javljat će se uvjeti za pojavu pljuskova i grmljavine. Sljedeći tjedan je po tom pitanju najizgledniji“, pojasnio je.

“Može se očekivati i porast temperatura zraka, ali stabilizaciju ne možemo jamčiti do početka lipnja. Mislim na potpunu stabilizaciju koja bi nam donijela suho i potpuno sunčano vrijeme”, kazao je Sladić za N1.

Kakvo ljeto nas čeka?

“Nedostatak padalina je bio evidentan kroz travanj, što može biti dobar pokazatelj da nekih dugotrajnih vrućina ove godine možda nećemo ni očekivati. Povećan je rizik od oluja, pojedini prognozni modeli upućuju na takav scenarij. Ljeto će biti s granicama prosjeka ili nešto kišnije, prvenstveno mislim na planinska područja. Mislim kako ćemo se ove godine najviše boriti sa sparinom i neugodom koja će stvarati probleme, posebno onima koji su osjetljivi na vlagu“, kazao je Sladić.

 

 

vecernji.ba