Još bez predsjednika vijeća, ali se složili da nešto ne štima s koncesijama

Ni na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Livna vijećnici nisu kompletirali svoje rukovodstvo budući da ni jednom od dva kandidata – SDP-ovom Edinu Doračiću i SDA-ovom Seadu Hadžijahiću nisu dali dovoljan broj glasova.

Podsjetimo, jučerašnjoj redovitoj sjednici, prethodile su tri izvanredne kojima je jedini zadatak bio izbor novog rukovodstva Gradskog vijeća Livna, da bi na posljednjoj od njih, 14. travnja, taj zadatak bio polovično ispunjen izborom dopredsjednika iz HDZ BiH (Ivan Periša). Javlja FTV.

Trakavica izbora rukovodstva Gradskog vijeća Livna nije dovršena ni iz četvrtog pokušaja budući da je pozicija predsjedatelja iz reda bošnjačkog naroda i dalje upražnjena. Već i sama činjenica da je od 29 nazočnih 18 vijećnika napravilo nevažeće listiće govori sama za sebe.

„Očito je to refleksija situacije na višim nivoima, u HBŽ još nije formirana vlast pa se po kuloarima priča da se čeka to da bi se onda izabrao predsjednik Gradskog vijeća, što po meni nije u redu ali, to je tako“, kaže Martin Brdar, vijećnik SDP-a u GV Livno.

„Nastavlja se s lošom porukom koja jasno treba da nam kaže: Mi to ne želimo. Očito dva HDZ-a to ne žele, da je to nekakav njihov interni dogovor“, smatra Sead Hadžijahić, vijećnik SDA u GV Livno i kandidat za predsjedatelja GV Livno.

„Možda to u ovom trenutku i zvuči tako, međutim, zna se u proteklim sjednicama kako se HDZ BiH izjašnjavao i nismo imali podršku oko našeg kandidata kojeg smo mi podržavali. Nažalost, očito nije postignut konsenzus, što je pokazala i ova sjednica. Nadam se da će do toga uskoro doći“, ocjenjuje Josip Gelo, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a BiH.

„Izborom dopredsjednika oni su odblokirali rad GV i sam rad gradonačelnika, međutim, to nije korektno prema narodima kojima pripadaju prava koja polažu, a to je prvenstveno pravo na mjesto predsjednika GV Livno“, ističe Jandre Hrgić, predsjednik Povjerenstva za izbor, imenovanja i administrativna pitanja GV Livna (ŽNL).

„Moram, prije svega, reći da me to žalosti. Praktički smo bili paralizirani gotovo četiri mjeseca, od kraja prošle godine do prije 15-ak dana nismo imali rukovodstva, nismo mogli ići s odlukama. Sad je Vijeće funkcionalno i vjerujemo u što skoriji izbor i predsjednika“, poručio je Darko Čondrić, gradonačelnik Grada Livna (HDZBiH).

U nastavku sjednice usvojen je Plan rada Grada Livna za tekuću godinu, a nezadovoljni mizernim prihodima od koncesijskih ugovora vijećnici su usvojili zaključak da se Vladi HBŽ uputi zahtjev za reviziju svih koncesija na području Livna kao i izmjenu Zakona o koncesijama HBŽ.