Toplotni val zahvatio BiH: Stižu ekstremno visoke temperature – kako se zaštititi?

Meteorolozi kažu kako u narednom periodu možemo očekivati ekstremno visoke temperature.

Toplotni val zahvatio je Bosnu i Hercegovinu. Na snazi je narančasto upozorenje u našoj zemlji, zbog izraženih rizika uslijed visokih temperatura. Iz nadležnih ministarstava upućene su preporuke o zaštiti radnika na radu.

Kako se zaštititi i hoće li toplotni udar Lucifer koji se najavljuje zahvatiti i BiH?

Prognoze kažu da će u narednim danima temperature dosezati i 40 stupnjeva. Mnogi su spas potražili u hladu i lokalnim kupalištima.

Meteorolozi kažu kako u narednom periodu možemo očekivati ekstremno visoke temperature. Kako kažu – stiže nam Lucifer.

“Zračna masa koja nam pristiže, odnosno koja nam je donijela ovako visoke vrijednosti temperatura zraka pristiže nam s juga i donosi zrak koji se uz saharsku prašinu premješta preko Mediterana i dolazi do BiH”, navodi meteorolog Bakir Krajinović, javlja BHRT.

Visoke temperature mogu utjecati na zdravlje i bolesnih i zdravih. Najugroženija su djeca, starije osobe i kronični bolesnici.

“Ove visoke temperature značajno mogu utjecati kod određenog broja pacijenata na regulaciju krvnog tlaka. Boravak na otvorenom prostoru izbjegavati u periodu od 10 do 17 sati jer tada je najveća razina sunčevog zračenja”, preporuke su Kosane Stanetić iz Doma zdravlja Banja Luka.

Upozoravaju i iz federalne uprave civilne zaštite, a entitetska ministarstva objavila su preporuke poslodavcima o zaštiti na radu.

“Mi apeliramo da se prije svega uvodi smjenski rad, da se u razdoblju najtoplijeg dijela dana ne radi, omogućiti rashlađene prostorije kako bi se radnici mogli odmoriti, uvesti eventualno dodatnu pomoć”, navodi Predrag Grgić iz Ministarstv rada i braniteljsko invalidske zaštite Republike Srpske.

Građevinski sektor je najteže prilagoditi vremenskim uvjetima, kažu iz Udruženja poslodavaca. Većina tvrtki ima rokove koje mora ispuniti.

“Problemi nastaju u onom dijelu gdje imate ugovore i gdje su ugovorni organi jasno definirali rokove za završetak poslove i jednostavno i mi i naši zaposlenici smo dovedeni u poziciju da na neki način to moramo raditi i završavati”, kaže Suad Ećo iz Udruženja poslodavaca u Sarajevskoj županiji.

Toplotni val će trajati sve do sredine idućeg tjedna.

Hoće li ovo biti dugo toplo ljeto i hoće li, kako ga najavljuju strani mediji, toplotni udar Lucifer i temperature veće od 40 stupnjeva zahvatiti i našu zemlju – meteorolozi nisu mogli precizirati.

 

www.vecernji.ba