Prosvjedi na Kosovu: Policija i dalje u općinama, EU i SAD traže nove izbore

KFOR i dalje blokira općinske zgrade, a na zahtjev Srba rasporedio je snage na važnim raskrižjima i ulicama u centru Zvečana.

Sedmi je dan krize na sjeveru Kosova. Specijalci policije zauzeli su objekte lokalnih samouprava. Kako bi se smirila situacija, Europska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih općina.

Šef europske diplomatije Josep Borell rekao je u razgovoru s Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani da su to ključni zahtjevi.

Vučić poručuje kako je Srbija spremna učiniti sve da se situacija smiri i da bi najsnažniji korak za deeskalaciju bilo povlačenje gradonačelnika koji su izabrani na izborima, na koje je izašlo tri posto birača, javlja RTS.

Premijer Albin Kurti, nakon razgovora s dužnosnikom Bijele kuće, je rekao kako je održavanje novih izbora uvjetovano povlačenjem srpskih demonstranata.

Službenici lokalne samouprave i dalje ne mogu na radna mjesta u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, prenosi Avaz.

KFOR i dalje blokira općinske zgrade, a na zahtjev Srba rasporedio je snage na važnim raskrižjima i ulicama u centru Zvečana.

Srbima su se oko zgrada lokalne samouprave pridružilirudari Trepče, koji ne mogu raditi, jer su i pogoni flotacije u Leposaviću blokirani.

 

www.vecernji.ba