Oporavljeni papa Franjo na Veliki četvrtak pozvao na jedinstvo u Crkvi

Papa Franjo, koji je djelovao potpuno oporavljen od napada bronhitisa, u četvrtak je započeo intenzivna četiri dana koja vode do Uskrsa, pozivajući svećenike da izbjegavaju raspirivanje podjela u Crkvi i traže harmoniju ukoliko se žele vratiti vjeri.

– Ponekad mi svećenici možemo biti nepristojni – kazao je on u propovjedi na jutarnjoj misi na Veliki četvrtak u bazilici Svetog Petra na dan kada Rimokatolička crkva obilježava rođenje svećenstva.

– Ljudi koji traže duhovni mir i spokoj u svojim životima nastavit će se držati podalje od Crkve i gledati na nju sa sumnjom ukoliko uvide da je zaglibljena u unutarnjem nejedinstvu, upirući prstom i hladno osuđujući – rekao je.

Franjo (86), proveo je četiri dana u bolnici prošlog tjedna na liječenju od bronhitisa nakon što se žalio na poteškoće s disanjem. Brzo se oporavio nakon infuzije antibiotika.

Osim povremenog kašljanja tijekom skoro dvosatne mise, Franjo je 20 minuta čitao propovijed jasnim i snažnim glasom. Često je i samouvjereno odstupao od pripremljenog govora dok je pozivao svećenike da se drže svog poziva kao mirotvorci i službenici milosrđa.

Franjo, skupa s desecima kardinala i biskupa i oko 1.800 svećenika, obratio su se u najvećoj crkvi kršćanskog svijeta, i oni su obnovili zavjete koje su položili na dan zaređenja.

Pozvao ih je da ne žive “dvostrukim životima” ili da se pretvaraju u crkvene birokrate koji traže unaprijeđenja uz povlastice i privilegije, i da ne žude za prošlošću kada je Crkva bila više egocentrična.

– Ako vjernici i u nama vide ljude koji su nezadovoljni i nesretni, koji kritiziraju i upiru prstom, gdje će još naći harmoniju? – upitao je Franjo, prenosi Reuters.

 

Fena