U Parlamentu o federalnoj Vladi, moguće usvajanje posebne izjave

Danas istječe ustavni rok od 30 dana koji je postavio visoki međunarodni predstavnik kako bi se izabrala nova Vlada ovoga entiteta. “Šestorka” i HDZ žele zajedno u vlast, SDA im kvari planove

Tek neposredno prije početka današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH bit će jasno u kojem će se smjeru rasplesti priča oko izbora nove Vlade, piše Večernji list BiH. Po jednim najavama, samo će biti jedna točka dnevnoga reda – imenovanje nove Vlade te se razmatra, kako se doznaje, i mogućnost usvajanja svojevrsne deklaracije o izboru izvršne vlasti, a koju podržava parlamentarna većina u donjem domu. U tome dokumentu ističe se kako je narušen integritet izbornog procesa u cilju blokade imenovanja novog saziva Vlade FBiH na štetu svih konstitutivnih naroda i građana FBiH.

Schmidtov poziv

– Parlamentarna većina ističe kako je na čelu tehničke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine premijer kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio za zloupotrebu položaja i druga kaznena djela, što je neprihvatljivo za jedno društvo koje na reformskom putu teži nultoj stopi tolerancije prema svim oblicima kriminala. Ovom izjavom o opredijeljenosti parlamentarna većina naglašava žurnu i neodgodivu potrebu za formiranjem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u cilju brzog usvajanja nužnih odluka i provođenja reformi za unaprjeđenje životnog standarda svih konstitutivnih naroda i građana u Federaciji Bosne i Hercegovine – navodi se u prijedlogu teksta koji je i Večernjak imao na uvid. Nije, međutim, posve sigurno hoće li se prihvaćanjem takvog dokumenta okončati zasjedanje Zastupničkog doma. No, kako bilo, sjednica će se održati u zakonitom roku koji sutra istječe za imenovanje Vlade Federacije BiH. Jučer je bilo prilično užurbano uoči današnjeg raspleta. Najprije je predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradaru i dvojicu dopredsjednika Refika Lendu i Igora Stojanovića okupio visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt. Domaćini sastanka, predsjednica i dvojica dopredsjednika, ostali su pri svojim ranijim stavovima kada su u pitanju odluka o imenovanju novog saziva Vlade te davanje suglasnosti. Njemački političar na čelu međunarodne uprave još je jednom pozvao sudionike sastanka na nastavak dijaloga za pronalazak rješenja i dogovora kako bi Vlada Federacije bila imenovana. U međuvremenu je i posebni predstavnik EU-a u BiH Johann Sattler o istoj temi razgovarao s čelnicima FBiH. Jučer su i članovi Kolegija Zastupničkog doma s predstavnicima klubova parlamentarnih stranaka dogovorili održavanje današnje sjednice s obzirom na to da 6. travnja istječe rok do kojega bi morala biti potvrđena nova Vlada koju, po Ustavu, imenuju predsjednica i dvojica dopredsjednika entiteta. Odluku i informaciju o tome što je do sada napravljeno uputila je Zastupničkom domu predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara. Ona je prošloga tjedna potpisala odluku o imenovanju nove Vlade. S tim se složio dopredsjednik Stojanović, no ne i Lendo iz SDA.

Odluka predsjednice

– Na navedenu odluku zatražila sam suglasnost obojice dopredsjednika Federacije BiH te vam dostavljam suglasnost dopredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića od 4. travnja 2023. godine i akt dopredsjednika Federacije BiH Refika Lende od 3. travnja 2023. godine kojim odbija dati suglasnost na imenovanje Vlade Federacije BiH – stoji u dopisu. Dopredsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković nije mogao prejudicirati u kojem će se smjeru okončati današnja sjednica. – Na dnevnom redu je jedna točka, a u toj točki razmatrat će se onaj materijal koji smo dobili od vodstva FBiH. Tu je odluka predsjednice o imenovanju predsjednika Vlade, zamjenika predsjednika i ministara. Uz tu odluku došla je i suglasnost dopredsjednika Stojanovića te odgovor dopredsjednika Lende da nije suglasan, on nije dao suglasnost – objasnio je Bošković. Objasnio je kako je sjednica sazvana jer se radi, po Ustavu, posljednjem danu kada se mora sazvati sjednica Parlamenta.

 

www.vecernji.ba