IZJAVA ZA JAVNOST: Uz podršku Telemach fondacije, Zaklada Linnovate će Livnu darovati prve označene biciklističke staze

Na spomen Livna mnogima su prva asocijacija divlji konji i čuveni livanjski sir koji je pobrao brojne nagrade u svijetu. Međutim, sa svojim geografskim položajem, prirodnim resursima i mjestima od kulturne i povijesne važnosti, Livno nudi mnogo više od toga. Tehnološki park Linnovate iz Livna prepoznao je veliki potencijal za razvoj biciklističkog turizma na ovom području, a financijsku i mentorsku podršku za implementaciju projekta Biciklom kroz Livno – Razvoj održivog biciklističkog turizma dobio je u okviru Programa regionalnih grantova Telemach fondacije.

Ove godine zanimanje za Program regionalnih grantova Telemach fondacije bilo je ogromno. Među više od 100 prijava za dodjelu bespovratnih sredstava, Tehnološki park Linnovate je uz deset drugih organizacija iz Bosne i Hercegovine prepoznat i odabran za implementaciju spomenutog projekta, čiji je cilj doprinijeti razvoju održivog biciklističkog turizma na području Livna.

 

„Organizacijom radionica o biciklizmu kao turističkom proizvodu, snimanjem i markacijom biciklističkih staza te promociji zdravog načina života putem biciklizma želimo doprinijeti održivom razvoju destinacije Livna. Osim radionica o biciklističkom turizmu/biciklizmu, snimit ćemo i preko 100 kilometara biciklističke staze koja će biti  označena putokazima i info tablama. Trenutno na području grada Livna nemamo fizički označenih biciklističkih staza, stoga smo velikom broju rekreativaca i sportaša dali lijep povod za uključenje u realizaciju i provođenje navedenog projekta. Pozitivnim akcijama i društveno korisnim projektima zajedno možemo doprinijeti očuvanju okoliša i prostora na kojima živimo“, istakao je Nikola Periša, direktor Zaklade Linnovate.

 

Program regionalnih grantova, koji je Telemach fondacija uspostavila prošle godine, predstavlja jedinstven program financijske i mentorske pomoći neprofitnim organizacijama u manjim lokalnim sredinama u cilju ostvarivanja dugoročnih pozitivnih utjecaja u oblastima edukacije i zaštite okoliša. U prvom ciklusu ovog programa realizirano je 12 projekata širom Bosne i Hercegovine. U njihovoj implementaciji sudjelovalo je 1.500, a direktna korist ostvarena je za čak 28.000 članova zajednice. Fondacija je ove projekte financijski podržala sa 54.000 KM bespovratnih sredstava, a isti iznos ove godine bit će podijeljen na 11 lokalnih organizacija, čime se nastavlja dobra praksa unaprjeđenja kvalitete života i razvoja u manjim sredinama.