Kamp je velika pobjeda Dalića i njegovih vatrenih

Slovenci već godinama imaju svoj nacionalni kamp, imaju ga i Srbi, Albanci, Mađari, Sjevernomakedonci, a uskoro će ga imati i treća najbolja reprezentacija svijeta

Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj je sjednici formalizirala odluku o darivanju zemljišta za gradnju HNS-ova kampa u Velikoj Gorici. Hrvatski nogometni savez obvezao se realizirati projekt u pet godina od dana sklapanja ugovora, no gradnja bi, saznajemo, trebala trajati bitno kraće, otprilike dvije godine. Kamp će imati četiri nogometna terena, od kojih će glavni imati između 2000 i 3000 sjedećih mjesta. U planu je i izgradnja atletske staze, dvorane koju bi koristile ne samo nogometna već i rukometna, odbojkaška i košarkaška reprezentacija.

Plenkovićeva Vlada i Kustićev HNS, sada je to izgledno, ostvarit će san o kampu koji traje već 15 godina, još od davne 2008. godine kada je pokojni predsjednik HNS-a Vlatko Marković postavio kamen temeljac u Tuhelju, gdje se prvotno kamp trebao graditi. Od tada smo se naslušali brojnih obećanja, nažalost samo lažnih. Vatreni su u međuvremenu osvojili srebro u Rusiji, pa onda i broncu u Kataru te su pritom bili najveći promicatelji naše države u svijetu, ali kamp, a kamoli stadion, nisu dobili.

No, to će se sada promijeniti,novac za kamp praktički je osiguran, svi papiri su spremni i uskoro će se krenuti u izgradnju kampa. U kojem će, vjerujemo već za dvije godine, vatreni brusiti formu za Svjetsko prvenstvo 2026. i obranu bronce iz Rusije.

Ovaj kamp velika je pobjeda Dalića i njegovih vatrenih jer oni su svojim rezultatima prisilili javnost, odnosno državu, da se konačno krene u izgradnju njihova doma. Slovenci već godinama imaju svoj nacionalni kamp, imaju ga i Srbi, Albanci, Mađari, Sjevernomakedonci, a uskoro će ga imati i treća najbolja reprezentacija svijeta.

A sigurni smo da će za koju godinu reprezentacija u Zagrebu imati i stadion na kojem će moći normalno igrati, što na sadašnjem Maksimiru ne može. Država, Grad i Dinamo napravili su važne korake, Plenkovićeva Vlada već je osigurala i novac u proračunu za iduće godine, tako da vjerujemo da se za četiri-pet godina hrvatska metropola više neće morati crvenjeti kada na gostovanje budu dolazili najveće europske reprezentacije i klubovi.

Hrvatski nogomet toliko je dobroga napravio za našu državu da su kamp i stadion najmanje što smo mu mogli vratiti. A s novom infrastrukturom, odnosno kampom i stadionom, uspjeha će biti još više.

vecernji.ba