Softić: Inflacija pada, a cijene ostaju iste

Svakako da se može očekivati usporavanje rasta inflacije u 2023. godini. Iako ne možemo govoriti o padu prosječnih potrošačkih cijena, već usporavanju njihovog rasta – ističe Softić

Sporije nego što je buknula početkom rata u Ukrajini, inflacija se smiruje, ali je u BiH u veljači ove godine, podaci za ožujak se još čekaju, iznosila 12,9 posto.

Građanima BiH, koji su iz mjeseca u mjesec suočeni s poskupljenjima, utjehu ne može predstavljati ni činjenica da je, prema izvješćima državnih zavoda, godišnja stopa inflacije visoka i u zemljama regije. Tako je u ožujku u Srbiji iznosila 16,2 posto, u Hrvatskoj 10,6, a u Crnoj Gori 10,5 posto, piše Avaz.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić podsjeća da su srednjoročne projekcije ključnih makroekonomskih pokazatelja, objavljene u studenome 2022. godine, projicirale inflaciju od 6,3 posto u 2023., odnosno 3 posto u 2024. godini.

– Na osnovu službenih podataka iz siječnja 2023. godine, kao i dostupnih informacija s međunarodnih tržišta u pogledu budućih trendova u segmentu cijena hrane i energenata, procijenjena stopa inflacije za prvo tromjesečje ove godine iznosi 12,6 posto. Preliminarna procjena inflacije za prvo polugodište je nešto viša u odnosu na procjene iz prosinca i trenutno iznosi 8,6 posto – kaže Softić.

Zbog činjenice da u svim izvješćima 2022. godina predstavlja bazno razdoblje s kojim se vrši usporedba, a upravo prošle godine inflacija je obarala rekorde, do kraja godine očekuje se njeziono usporavanje.

– Svakako da se može očekivati usporavanje rasta inflacije u 2023. godini. Iako ne možemo govoriti o padu prosječnih potrošačkih cijena, već usporavanju njihovog rasta, primarno zbog baznog efekta, faktori koji čine realnim očekivanja da inflacija bude blaža u tekućoj godini su i podaci s međunarodnih tržišta, koji trenutno ukazuju da će pritisak cijena energenata i hrane biti manji u ovoj godini – ističe Softić za Avaz.

Inflacija u ožujku u Srbiji iznosila je 16,2 posto, u Hrvatskoj 10,6, a u Crnoj Gori 10,5 posto.

 

www.vecernji.ba