Softić u Washingtonu – Uspješna suradnja CBBiH i MMF-a

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić, kao član izaslanstva Bosne i Hercegovine, boravi u Washingtonu gdje nazoči Proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svjetske banke (SB).

U okviru boravka, tijekom kojeg je planiran niz susreta sa visokim zvaničnicima MMF-a i SB, guverner Softić je nazočio i prezentaciji pod naslovom „Najsuvremeniji analitički alati za centralno bankarstvo“ u dijelu koja se odnosila na tehničku misiju MMF-a u CBBiH.

Tom prilikom, Softić je istaknuo uspješnu suaradnju MMF-a i CBBiH koji je razvojem i primjenom najsuvremenijih alata analizirao upravljanje deviznim rezervama i bilancom stanja CBBiH, i koji je svojim preporukama pomogao CBBiH da blagovremenim djelovanjem prevaziđe negativne efekte u periodu rastuće inflacije i očekivanja o pooštravanju monetarne politike Europske centralne banke (ECB). Guverner je naveo da je CBBiH, koja je bila svjesna mogućih promjena na financijskim tržištima, na vrijeme izvršila restrukturiranje portfolija, zahvaljujući preporukama MMF-a.

Te preporuke pomogle su CBBiH da blagovremeno donese ključne odluke kojima je smanjila izloženost tržišnim rizicima, prije svega kamatnom riziku, skraćivanjem trajanja svog ukupnog portfolija deviznih rezervi, primarno investicijskog portfolija.

Na ovaj način, CBBiH je prevazišla, po svemu izazovnu 2022. godinu, te održala stabilnost valutnog odbora i samim tim i monetarnu stabilnost zemlje kao osnovnog stupa sveukupne makroekonomske stabilnosti. Guverner je izrazio nadu da će uspješna suradnja biti nastavljena i u budućnosti, objavila je CBBiH.

 

vecernji.ba