Od BiH siromašnije samo 17 država u svijetu

Prema godišnjem indeksu siromaštva koji je proveo ugledni američki profesor Steve Hanke, Bosna i Hercegovina zauzela je 18. mjesto u analizi 157 zemalja. Hankeovo izvješće pokazalo je da je BiH u odnosu na regiju najlošija.

Najbliža BiH iz regije je Crna Gora, koja zauzima 34. mjesto, dok 39. mjesto na ovoj ljestvici pripada Sjevernoj Makedoniji. Na što se odnosi ovo izvješće, koji su to čimbenici i što znači biti siromašan danas po određenim ekonomskim parametrima, pitanje je za ekonomista Igora Gavrana.

Gavran je za klix.ba na početku naglasio da ovaj indeks uzima u obzir četiri pokazatelja.

– Prva tri se zbrajaju: stopa nezaposlenosti (pomnožena s dva – 2022. je prva godina u kojoj je nezaposlenost tretirana na ovaj način i povećan joj je udio u indeksu), stopa inflacije i kamatna stopa na kredite, a potom se od ovoga zbroja oduzme četvrti pokazatelj – postotno promjena realnog BDP-a – objašnjava.

Navodi da je riječ o jako malom broju pokazatelja i zbog toga je upitno koliko oni mogu biti dovoljni da precizno izmjere siromaštvo neke zemlje.

– Tako npr. pozicija BiH je takva kakva jest, prije svega zbog visoke stope nezaposlenosti jer je visoka stopa inflacije u ovoj godini bila prisutna i u mnogim drugim državama, a pokazatelj koji je pomogao BiH da ne bude još više rangirana je relativno niska kamatna stopa na kredite – istaknuo je.

Zaključuje da ipak, iako ovi pokazatelji jesu bitni i iako BiH, nažalost, itekako zaslužuje visok plasman na popisima siromaštva, relativno niske pozicije nekih država koje su mnogo siromašnije od BiH (npr. Togo je 149., a Niger 151.) govore da ova lista ne daje potpunu sliku i da sama pozicija ne može automatski biti prihvaćena kao valjana mjera siromaštva. Promatrajući ovu temu s aspekta društvenih znanosti, sociolog Vladimir Vasić za klix.ba govori kako je nemoguće dati neki službeni profil “siromašnih” jer se siromaštvo mijenja u društvenim okolnostima. Poručuje da moramo biti svjesni činjenice da je bosanskohercegovačko društvo školski primjer socijalne raslojenosti na bogate i siromašne.

 

www.vecernji.ba