HDZ i dalje uvjerljivo vodeća stranke u Hrvatskoj, SDP-u rejting malo porastao

Da se izbori danas održavaju u Hrvatskoj, sudeći prema ispitanicima, na birališta bi sigurno ili vrlo vjerojatno izašlo njih 68 posto. Izbore bi sigurno ili vjerojatno bojkotiralo 27 posto, dok stava nema pet posto.

HDZ u Hrvatskoj je čvrsto konsolidirao podršku i sada je na 30,9 posto, a SDP se oporavlja. Podrška mu je sada na 13,6 posto, odnosno jedan i pol postotni poen više nego u prošlom mjesecu. Osim toga, rejting mu već treći mjesec zaredom raste. Na trećem se mjestu nalazi platforma Možemo s 8,8 posto, a ima trend rasta kao i SDP. Slijedi Most s 8,7 posto, a peti je Domovinski pokret sa blago negativnim trendom i 6 posto podrške. Podaci su to mjesečnog istraživanja Crobarometar za travanj 2023. koje donosi Dnevnik Nove TV.

Stranke koje ne prelaze izborni prag, no imaju više od 1 posto su IDS, CENTAR, Blok umirovljenici zajedno, HNS i HSU. Svi ostali su ispod 1 posto potpore. Broj neodlučnih je u padu. Iako su još uvijek druga politička snaga u državi, 17 posto ispitanika koji bi sigurno ili vjerojatno izašli na izbore ne zna kome bi dalo glas.

Da se izbori danas održavaju, sudeći prema ispitanicima, na birališta bi sigurno ili vrlo vjerojatno izašlo njih 68 posto. Izbore bi sigurno ili vjerojatno bojkotiralo 27 posto, dok stava nema pet posto.

Što se tiče popularnosti političara, građani najpozitivnijim doživljavaju predsjednika Republike Zorana Milanovića. Slijede zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, Božo Petrov, Ivan Penava te Andrej Plenković. Najnegativniji dojam građani imaju prema Miloradu Pupovcu, a slijede ga Gordan Jandroković i Zlatko Hasanbegović na drugom mjestu. Na trećem se nalaze Andrej Plenković i Hrvoje Zekanović. Gledajući omjer negativnog i pozitivnog, najbolje prolazi Tomislav Tomašević. Drugo mjesto dijele Božo Petrov i Ivica Puljak, na četvrtom je Ivan Penava, a potom Zoran Milanović.

Zoranu Milanoviću porasla je podrška s 36 na 38 posto, dok je onih koji ga ne podržavaju manje – s 56 na 53 posto ispitanih. Smanjio se i broj onih koji ne podržavaju rad Vlade – s 65 na 61 posto. Također, sada je podržava 30 posto.

Za građane najveći problem predstavljaju inflacija i visoke cijene, dok se na drugom mjestu nalazi korupcija u samom državnom vrhu. Na trećem je mjestu nezadovoljavajući životni standard, odnosno nezadovoljstvo visinom plaće. Slijede općenito nezadovoljstvo stanjem gospodarstva i ekonomskom situacijom te visina mirovina.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 21. travnja na 982 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

 

www.vecernji.ba