Putin poslao poruku Erdoganu: ‘Dragi prijatelju…’

I američki predsjednik Joe Biden te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, čestitali su Recepu Tayyipu Erdoganu na pobjedi u drugom krugu turskih predsjedničkih izbora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je svom “dragom prijatelju” Tayyipu Erdoganu koji je u nedjelju proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima u Turskoj, rekavši da je pobjeda dokaz da turski narod cijeni Erdoganovu neovisnu vanjsku politiku.

“Izborna pobjeda bila je prirodni rezultat vašeg nesebičnog rada kao čelnika Republike Turske, jasan dokaz potpore turskog naroda vašim naporima za jačanje državnog suvereniteta i vođenje neovisne vanjske politike”, rekao je Putin u poruci Erdoganu, navodi Kremlj. “Visoko cijenimo vaš osobni doprinos jačanju prijateljskih rusko-turskih odnosa i obostrano korisne suradnje u raznim područjima”, dodao je Putin.

Putin je rekao da pridaje veliku važnost zajedničkim projektima kao što su turska nuklearna elektrana Akkuyu, koju gradi ruska državna energetska grupa Rosatom i plinsko čvorište koje je Putin predložio Turskoj.

I američki predsjednik Joe Biden te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, u nedjelju su čestitali Recepu Tayyipu Erdoganu na pobjedi u drugom krugu turskih predsjedničkih izbora.

Nakon 99,8 posto prebrojanih glasova aktualni turski predsjednik ima 52,15 posto, a njegov protukandidat Kemal Kilicdaroglu ima 47,84 posto glasova.  Američki predsjednik Joe Biden čestitao je Erdoganu na ponovnom izboru, u kratkoj objavi na Twitteru napisavši da se raduje nastavku suradnje dviju NATO saveznica „u bilateralnim pitanjima i zajedničkim globalnim izazovima“.

Erdoganu je putem službenog profila čestitao i Ulf Kristersson, premijer Švedske, zemlje koja čeka tursko odobrenje za ulazak u NATO savez.  „Čestitke na ponovnom izboru. Naša zajednička sigurnost je prioritet za budućnost“, napisao je.

Čelnik tog saveza Jens Stoltenberg u čestitci je napisao kako se raduje daljnjoj suradnji i pripremi NATO skupa u srpnju.  Njemački kancelar Olaf Scholz napisao je da su Njemačka i Turska bliski partneri i saveznici, da su dva gospodarstva duboko prožeta te da Berlin želi “napredak zajedničke agende novim poticajem”.

 

www.vecernji.ba