NOVOST NA GRANICI Zaboravite na struganje po vjetrobranskom staklu, Slovenija uvodi elektronske vinjete

Slovenija se pridružila zemljama gdje vozači ‘iz naslonjača’ mogu kupiti e-vinjetu, dovoljno je samo upisati registraciju i platiti

Dok Hrvatska već godinama izmišlja toplu vodu tražeći savršeni način naplate cestarina, Slovenija je ubacila u višu brzinu. Od prosinca 2021. susjedi prelaze na novi, sofisticiraniji način plaćanja elektronskim vinjetama kojeg već primjenjuju Mađarska, Slovačka, Bugarska i Rumunjska, a uskoro će Austrija i Moldavija.

Proces naplate e-vinjetama znatno je jednostavniji i ide direktno na ruku vozačima. Osim što više neće čekati u redu za kupnju vinjete, čekati na naplatnim kućicama i mahati ENC uređajem, u povijest odlazi i ljepljenje, skidanje i struganje vinjeta sa vjetrobranskog stakla.

Sve to mijenja par klikova u posebnoj aplikaciji za pametne telefone ili preko internet portala gdje kupujete e-vinjetu. Dovoljno je u jednostavan upitnik upisati zemlju i broj registracije te mail adresu na koju će biti poslana potvrda o uplati. Platiti se može svim vrstama kreditnih kartica, a paziti treba tek na vremenski period trajanja vinjete kojeg birate sami.

image

Cropix

Vozačima koji na internetu nisu doma Slovenija će ostaviti mogućnost kupnje na benzinskim postajama i sličnim mjestima gdje će također biti dovoljno dati navedene podatke. I to je to, cijela mudrost.

Nakon što ostavite broj registracije, više vas nitko neće zaustavljati niti išta pitati, ostalo je na kamerama. Ako ste kupili elektronsku vinjetu prolaz kroz deželu je slobodan, a ako niste, sustav će vas brzo prepoznati i alarmirati policiju.

image

Cropix

Zakon o e-vinjetama uskoro ulazi u parlamentarnu raspravu koja bi sudeći po prvim reakcijama tamošnje javnosti, trebala biti jednosmjerna ulica. Konsenzusu će pridonijeti i činjenica da bi elektronska vinjeta zbog nižih troškova proizvodnje i distribucije u odnosu na klasičnu vinjetu, trebala biti povoljnija. Problem trenutno predstavlja tek zaštita osobnih podataka koju slovenska Vlada obećava uskladiti s europskim pravilima.

Ukratko

Elektronska vinjeta biti će dostupna putem aplikacije ili internet portala, kao i na benzinskim postajama i u trgovinama.

Vozači mogu birati e-vinjetu koja vrijedi sedam dana, jedan mjesec, šest mjeseci ili godinu.

Nadzor je vrlo učinkovit i švercanje nije opcija. Radi se o cjelovitom rješenju, koje vozačima osigurava nabavu vinjeta “iz naslonjača” te vožnju bez zastoja, a s druge strane jamči sigurnu naplatu.

izvor:jutarnji.hr