Najjače putovnice na svijetu: Promjene na vrhu, Hrvatska bez viza može u 175 zemalja

Prvi put u zadnjih pet godina, Japan više nema najmoćniju putovnicu na svijetu. Na novom globalnom poretku, Singapur zauzima prvo mjesto – njegovi građani mogu posjetiti 192 zemlje bez viza. Njemačka, Italija i Španjolska dijele drugo mjesto s pristupom 190 zemalja bez viza, dok je Japan sad treći, zajedno s Austrijom, Finskom, Francuskom, Luksemburgom, Južnom Korejom i Švedskom. Državljani tih zemalja bez viza mogu posjetiti 189 destinacija.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Danska i Nizozemska su na četvrtom mjestu, piše Daily Mail. SAD, koji je s Ujedinjenim Kraljevstvom 2014. držao prvu poziciju, sad je na osmome mjestu. Građani SAD-a mogu bez vize u 184 zemlje, no SAD s druge strane bezvizni režim omogućuje za samo 44 zemlje.

Poredak najjačih putovnica izradio je Henley Passport Index, na temelju podataka Međunarodne udruge za zračni prijevoz.

Na zadnjem mjestu je Afganistan čija putovnica bez vize može u 27 zemalja. Predzadnji je Irak, a potom Sirija. Hrvatska se nalazi na 14. mjestu. Bez viza možemo na 175 destinacija na svijetu. Hrvatskoj je to najbolji poredak u 18 godina koliko se slaže ovakav poredak.

 

www.vecernji.ba