Rat u Ukrajini podijelio je mafiju: Globalni kriminal doživljava transformaciju

Odesa je bila ključno čvorište u golemoj kriminalnoj mreži ukrajinske i ruske mafije koja je sezala od Afganistana do Anda. Bila je najvažniji dio “najjačeg kriminalnog ekosustava u Europi”. No ruska invazija na Ukrajinu potresla je ovo podzemlje. Velika većina tvrdokornih ukrajinskih mafijaša prestala je surađivati s ruskim kolegama.

I tako se mijenjaju unosne rute za krijumčarenje heroina, utječući na cijene robe i profit kriminalnih organizacija tisućama kilometra daleko, piše The Economist. Lice globalnog kriminala moglo bi biti zauvijek promijenjeno.

Ukrajina je prije početka rata bila najbrže rastuća tranzitna ruta za heroin iz Afganistana, a kokain iz Latinske Amerike tekao je Crnim morem. U drugom smjeru, mafijaši su izvozili oružje u Aziju i Afriku, posebice iz luke Mikolaiv. U 2020. Ukrajina je pretekla Kinu i postala najveći europski izvor ilegalnog duhana. Lokalna proizvodnja amfetamina bila je u porastu: čak 67 ilegalnih laboratorija demontirano je 2020., što je najveća prijavljena brojka u bilo kojoj državi na svijetu.

No rat je sve promijenio, stvorivši “okruženje neprihvatljivog rizika za međunarodnu nezakonitu trgovinu”, piše u novom izvješću američke vlade. Crnomorske luke zatvorene su za plovidbu ili je ona ograničena. Granica između Ukrajine i teritorija koje je okupirala Rusija sada je polje smrti. Novačenje u Ukrajini lišilo je podzemlje radne snage, dok je izvanredno stanje zaustavilo širok raspon kriminalnih aktivnosti. Policijski sat otežava kretanje noću.

Ukrajinski gangsteri izbjegavaju svoje ruske kolege: “Jedna je stvar nazvati se kriminalcem; sasvim drugo da se o njemu misli kao o izdajniku”, kaže Mark Galeotti, autor knjige “The Vory: Russian’s Super Mafia”.

Posljedice se osjećaju globalno jer se krijumčarske mreže transformiraju kako bi zaobišle Ukrajinu. Turski carinici kažu da sve više heroina i metamfetamina teče preko granice s Iranom. Litavski granični službenici zabilježili su četverostruki godišnji porast količine ilegalnog duhana u prvom tromjesečju 2022. Estonski dužnosnici koji rade s Europolom, policijskom agencijom eu-a, zaplijenili su prošle godine 3,5 tona latinoameričkog kokaina u luci Muuga, vrijednog oko pola milijardu eura.

Blokiranje crnomorskih luka u Ukrajini i pojačane kontrole u zapadnoj Europi također mogu objasniti velike zapljene u Rusiji u posljednje vrijeme, piše Economist. Vlasti su 10. travnja u Moskvi zaplijenile gotovo 700 kilograma kokaina. Ruski sitni kriminalci u blizini granice s Bjelorusijom, sada profitiraju od krijumčarenja luksuzne robe u Rusiju, posebice dizajnerskih torbica.

Rat je također pružio nove prilike za gangstere u Ukrajini. Jedna od njih je krijumčarenje ljudi. UN procjenjuje da je oko 5 milijuna ukrajinskih izbjeglica u Europi, a njegovo statističko modeliranje povijesnih trendova sugerira da bi ih možda 100.000 moglo postati žrtvama trgovine ljudima. Postoji i tržište za krijumčarenje vojnih obveznika iz Ukrajine. Krijumčari za takve usluge navodno naplaćuju od 5 do 10.000 eura.

 

vecernji.ba