Kako se u BiH prikuplja i uništava ilegalno oružje?

Tijekom prošle godine, uništeno je 2.490 komada oružja i dijelova oružja u željezari „Ilijaš“. MUP SBŽ izvršio je samostalno uništavanje 104 komada oružja i 15 komada spremnika za streljivo

Tijekom prošle godine, uništeno je 2.490 komada oružja i dijelova oružja u željezari „Ilijaš“. MUP Srednjobosanske županije izvršio je samostalno uništavanje 104 komada oružja i 15 komada spremnika za streljivo.

Od 2016. godine kroz ove aktivosti ukupno je uništeno oko 25.000 komada i dijelova oružja.

Ovo je rezultat uspješnog rada svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, navode u Koordinacijskom odboru, javlja N1.

U Londonu 10.07.2018. godine, na Summitu zemalja Zapadnog Balkana usvojena je Mapa puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zlouporabe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem na Zapadnom Balkanu do 2024. godine. Mapa puta definira jasne ciljeve i mjere za jačanje kontrole SALW-a kroz prevenciju, istraživanje i procesuiranje ilegalne trgovine SALW-om. Ovaj regionalni dokument je kompatibilan sa Strategijom BiH i u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem okuplja mnoge međunarodne organizacije kao što su UNDP, SEESAC, UNODC, OSCE i druge.

S obzirom na to da se godinama govorilo o čak 750 tisuća komada ilegalnog oružja u BiH, iz Koordinacijskog odbora kažu, ne raspolažu takvim podatkom.
Na razini države postoji Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i ima kontinuitet još od 2006. godine. Posljednja je donesena za razdoblje 2021-2024 godine i usvojilo ju je Vijeće ministara BiH na 28. sjednici 24.2.2021. godine. Ipak, sve operativne aktivnosti na prikupljanju ilegalnog oružja su u rukama nižih razina vlasti, županijskih, entitetskih i MUP-a Brčko Distrikta.

U Bosni i Hercegovini je na snazi 12 Zakona o oružju koji su djelomično usklađeni sa Direktivom EU 555/2021. Trenutno je Zakon o oružju i streljivu Unsko sanske županije najusklađeniji te služi kao uzorak za usklađivanje u drugim županijama, Brčko Distriktu i RS.

U suradnji s policijskim agencijama u BiH te uz podršku UNDP ureda u Sarajevu, provodile su se tijekom prošle godine, fokusirane kampanje podizanja svijesti građana, “Oružje ne štiti, oružje ubija”! Tom prilikom u osnovnim i srednjim školama, educirani su učenici o opasnostima vezanim za zlouporabu malog i lakog oružja. Tako je u okviru kampanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ obuhvaćeno ukupno 18.300 učenika, iz 130 škola širom Bosne i Hercegovine.

 

www.vecernji.ba