Od lipnja u Njemačkoj možete dobiti čak i do 240.000 eura. Ovo su uvjeti

Nakon ukidanja državne subvencije, cilj je podržati obitelji s niskim do srednjim primanjima u kupnji stambenog prostora putem programa vlasništva nad stambenim objektima za obitelji (WEF) KfW razvojne banke

Baukindergeld (državna subvencija) u Njemačkoj više ne postoji, ali u lipnju treba započeti novi program potpore “Vlasništvo kuće za obitelji”. KfW će za to osigurati niskokamatne kredite do 240.000 eura.

Početkom godine savezna ministrica gradnje Klara Geywitz najavila je novu promociju nekretnina za obitelji.

Nakon ukidanja državne subvencije, cilj je podržati obitelji s niskim do srednjim primanjima u kupnji stambenog prostora putem programa vlasništva nad stambenim objektima za obitelji (WEF) KfW razvojne banke, piše Fenix-magazin.

U KfW-u program se odvija pod kraticom WEF (300). Zasad, međutim, ne postoji niti letak s preciznim smjernicama financiranja niti mogućnost uvida u prijavnice. Ali važni temeljci novog financiranja već su poznati, piše Chip.de

Najveća razlika između Baukindergelda i WEF-a je u tome što se novo financiranje ne odnosi na bespovratna sredstva. Umjesto toga, obitelji bi trebale dobiti zajam s niskim kamatama. Točni uvjeti za to još nisu objavljeni. Ono što je do sada poznato je da:

Obitelji s godišnjim prihodom do 60.000 eura trebaju ispunjavati uvjete za financiranje KfW-a WEG (300) .

Za svako daljnje malodobno dijete koje živi u kućanstvu godišnji prihod može biti veći za 10.000 eura.

Ukupni iznos zajma navodno je 350 milijuna eura godišnje, s maksimalnim zajmom do 240.000 eura po podnositelju zahtjeva.

Subvencija se odnosi na nove zgrade ili prve kupnje koje zadovoljavaju najmanje standard Efficiency House 40, ali ne i na postojeće nekretnine.

Vjerojatno je da će i u ovom slučaju KfW podržati izgradnju ili kupnju, uključujući popratne troškove, kao i troškove planiranja i nadzora izgradnje od strane stručnjaka za energetsku učinkovitost i konzultanata za održivost i certifikaciju održivosti

Podnositelji zahtjeva moraju sami živjeti u nekretnini, ne smiju tražiti dječji doplatak i moraju biti vlasnici.

U pravilu se potrebno unaprijed prijaviti za mjere financiranja KfW-a. Dakle, ako želite barem provjeriti novo financiranje, trebali biste pričekati da financiranje počne i da svi detalji budu na stolu prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Novo financiranje trebalo bi se moći kombinirati s drugim opcijama financiranja.

 

www.vecernji.ba