Proglašen kraj epidemije, policija objavila važnu informaciju za one kojima su istekli dokumenti

Građani kojima su dokumenti istekli tijekom korone (od 11.3.2020. do 11.5.2023.) sada imaju trideset dana da ih obnove. Policija je zato objavila informacije na koji način se dokumenti mogu produžiti, a podsjećaju da je građanima na usluzi i eRedomat.

Pandemiji je kraj, proglasila je to Svjetska zdravstvena organizacija krajem prošloga tjedna, a da je pandemija gotova i u Hrvatskoj odlučila je Vladana današnjoj sjednici. Odluka Vlade uslijedila je nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim.

Kraj pandemije ujedno znači i ukidanje propisa o važenju osobnih dokumenata koji su istekli tijekom protekle tri godine, a koje u tom razdoblju građani nisu bili dužni ponovno vaditi. Stoga, se očekuju redovi u brojnim policijskim upravama pa su iz MUP-a poslali priopćenje građanima koje prenosimo u nastavku:

“Policijska uprava zagrebačka će i ovu subotu, 13. svibnja od 7 do 14 sati,  organizirati uručenje izrađenih osobnih iskaznica i putovnica za građane na onoj lokaciji na kojoj je podnijet zahtjev: Petrinjska 30, Heinzelova 98, II. policijska postaja Zagreb (Črnomerec) i VI. policijska postaja Novi Zagreb.

Izrađene iskaznice za strance građani mogu preuzeti na adresi Remetinečki gaj 13, od 7 do 14 sati.  Subotom se neće zaprimati novi zahtjevi već će se izdavati izrađene osobne iskaznice putovnice te iskaznice za strance. Potrebno je ponijeti potvrdu o podnijetom zahtjevu i staru osobnu iskaznicu/putovnicu/iskaznicu za stranca (preuzima se osobno).

Jesu li Vaša osobna iskaznica ili putovnica izrađene:

  • Za osobnu iskaznicu provjerite putem govornog automata: 01/4563 602
  • Za putovnicu provjerite putem govornog automata: 01/4563 601

Isto tako, građanima skrećemo pozornost da se u predvorju zgrade na lokacijama u Petrinjskoj 30, Heinzelovoj 98 te u prostorijama Policijske postaje Velika Gorica u Ulici Matije Magdalenića u Velikoj Gorici nalaze kiosci na kojima građani, uz stručnu pomoć, mogu aktivirati e-osobne iskaznice i zatražiti mobilni digitalni identitet te putem mobilne aplikacije Certilia ostvariti mogućnost pristupanja portalu e-Građani putem mobitela.

Uz aktiviranu e-osobnu građanima je dostupno više od 100 usluga putem platforme e-Građani, bez dolaska u objekte gdje se te usluge obavljaju. Sve informacije građani mogu dobiti na poveznici – e-Usluge MUP-a RH.

 

Vecernji.hr