HNS: Bez odlaganja pokrenuti proces razgovora o izmjenama Ustava i Izbornoga zakona

HNS BiH izražava nezadovoljstvo zbog nametanja Visokoga predstavnika i zahtijeva žurne izmjene izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da je došlo do još jednog nametanja Visokoga predstavnika koje u jednom dijelu degradira odluku od 2. listopada 2022.

“Iako nametnuta odluka u dijelu koja predmnijeva izmjene Ustava Federacije BiH nije trajnoga karaktera, potrebno je bez odlaganja pokrenuti proces razgovora o izmjenama i dopunama ustava i Izbornoga zakona kako bi došlo do domaćih i najoptimalnijih rješenja i implementacije Odluke Ustavnoga suda BiH u predmet Ljubić, kao i svih presuda Europskoga suda za ljudska prava, što je također dio i potpisanih međustranačkih sporazuma”, priopćio je HNS BiH.

“Hrvatski narodni sabor BiH ovim putem, ponovno, najoštrije osuđuje ponašanje radikalnih bošnjačkih aktera koji su neodgovornim i skandaloznim izigravanjem preuzetih obaveza sustavno onemogućili unutarnji dogovor. Svjesno i namjerno kršenje potpisanih političkih sporazuma od strane radikalnih bošnjačkih aktera je dovelo do još jedne nedemokratske intervencije međunarodne zajednice.
Hrvatski narodni sabor BiH zahtijeva žurnu izmjenu izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava BiH kako bi se u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH birali legitimni politički predstavnici konstitutivnih naroda sukladno temeljnim načelima Daytonskoga sporazuma”, priopćeno je iz HNS BiH.

www.vecernji.ba