Von der Leyen u Kijevu: “Pozdravljam odluku Zelenskog da Dan Europe bude i ovdje u Ukrajini”

Pozdravljam odluku predsjednika Volodimira Zelenskog da se obilježi 9. svibnja – Dan Europe i ovdje u Ukrajini, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen po dolasku u Kijev.

– Ukrajina je dio naše europske obitelji – objavila je predsjednica Europske komisije na svom Twitteru. Ona je doputovala u Kijev u simboličnu posjetu na Dan Europe kako bi iskazala punu podršku Ukrajini.

Kazala je da je njena posjeta Kijevu danas 9. svibnja simbolična, ali je također znak ključne i vrlo praktične stvarnosti a to je da EU surađuje s Ukrajinom po mnogim pitanjima.

– Od isporuke oružja i značajne financijske podrške, do osiguravanja odgovornosti Rusije za njen zločin agresije i pripreme terena za početak pristupnih pregovora – poručila je Von der Leyen.

Ona će se danas sastati s ukrajinskim vodstvom kako bi, između ostalog, razgovarali o ovim ključnim pitanjima.

– Nastavljamo vršiti pritisak na Rusiju. To je jedna od stvari s kojima ću upoznati predsjednika Zelenskog. Sada je fokus na striktnoj provedbi sankcija i poduzimanju mjera kako bi se izbjeglo sprječavanje zaobilaženja sankcija. U to nitko ne treba sumnjati – rekla je predsjednica Komisije.

 

vecernji.ba