Evo kako možete izvući najbolje iz začina s prozorske daske i dati svojim jelima novu notu

Iako nisu svi spretni vrtlari, otkako smo počeli shvaćati koliko smo se zapravo kroz vrijeme distancirali od zemlje koja nas hrani, sve se više ljudi okreće uzgoju biljaka, osobito začinskog bilja. Upravo zato su se prošle godine, osim u pečenju kruha od kiselog tijesta, mnogi pozabavili i stvaranjem osobnog vrta, makar on bio samo na jednoj prozorskoj dasci.

Uzbuđenje oko nove teglice začina za kućnu kolekciju uvijek je razlog za veselje kada malo toga oko nas štima, pa su se na brojnim prozorima u posljednjih godinu dana nesumnjivo pojavili i bosiljak, kadulja, menta, ružmarin, majčina dušica i još sto čuda. Kod moje malenkosti većina bi nakon nekog vremena završila u smeću (očito pripadam ovoj manje s(p)retnoj kategoriji vrtlara). Bilo je tu i premalo i previše zalijevanja, napad gusjenice, biljnih uši i dosadne plijesni, odlazak na more (kad se na more išlo bez nervoze), dolazak društva na mojito (kad se još smjelo družiti)… Što god vam padne na pamet, kućni vrt na mom prozoru to je vjerojatno pretrpio. Ali ne odustajem, jer nema boljeg osjećaja nego u svom “vrtu” ubrati začine za ručak.

Upravo zato je kućnim vrtlarima koji uspiju održati svoje carstvo na životu, a da pritom raste, daje plodove i hrani, potrebno dati i pravi alat da se s užitkom mogu baciti na kuhanje s vlastitim biljkama. Tko je probao, zna da je pizza najukusnija kad sam ubereš origano, tjestenina s domaćim pestom koji ste pripremili u motaru doživljaj za sva čula, a grančica svježeg ružmarina ono što nedostaje da riba iz pećnice bude baš kako treba.

bude baš kako treba.

NA TRŽIŠTU

Kulinarski entuzijasti dobro znaju koliko je važan odabir pravih svježih i sušenih začina za pripremu omiljenih jela i koliko kuhinjska pomagala mogu olakšati život i sam proces kuhanja. Budući da je sve više različitih predmeta za obradu i skladištenje začina danas kupcima na raspolaganju, vrijedi malo proučiti ponudu kako biste pronašli ne samo korisne nego i oku ugodne komade.

VIVRE

Nož za začinsko bilje Half Moon

Cijena: 94,99 kn

Zakrivljeni nož od nehrđajućeg čelika koji služi za usitnjavanje svježeg začinskog bilja dodatak je kuhinji koji se lako skladišti.

Dimenzije: dužina 26 cm, širina 4,2 cm

Materijali: nehrđajući čelik, ručke od bakelita

www.vivre.hr

image

OKO STOLA

Kitchen Craft mužar za začine

Cijena: 140 kn

Tradicionalni mužar s tučkom idealan je za usitnjavanje češnjaka, spajanje začinskih smjesa i otpuštanje aroma svježeg bilja te pripremu umaka kao što je pesto.

Dimenzije: promjer 8,5 cm

Materijal: keramika

www.okostola.com

image

LONCI I POKLOPCI

AdHoc PEPE ručni mlinac za začine

Cijena: 205 kn

Sa spremnikom od akrila i sječivom od inoksa, ovaj zanimljiv dizajn unosi malo humora u svakodnevno kuhanje.

Dimenzije: promjer 4,5 cm, visina 22 cm

Materijal: akril, inoks

www.lonciipoklopci.hr

image

izvor:jutarnji.hr