Kako do osam sati sna: Ovo je recept Jeffa Bezosa da odmorni dočekate radni dan

Vođenje jedne od najvećih svjetskih kompanija ne sprječava Jeffa Bezosa da odspava cijelih osam sati. Iako osnivač Amazona kaže da je ponekad sastavljanje tih osam sati nemoguće, vrlo je fokusiran na to.

Zašto? “Mislim da je bolje. Imam više energije. Moje raspoloženje je bolje ”, rekao je Bezos u raspravi u Ekonomskom klubu u Washingtonu 2018. godine .

Matematika iza Bezosovih osam sati sna

Bezos ima jasnu računicu oko toga zašto vjeruje da je osam sati sna ključ za povećanje produktivnosti i donošenje visokokvalitetnih odluka.

Ponudio je vrlo uvjerljiv primjer: „Pa hajde da poludimo i da spavamo četiri sata dnevno. Vratio bih četiri takozvana produktivna sata. Dakle, prije nego što sam imao, recimo, 12 sati produktivnog vremena tokom bilo kojeg budnog dana, sad odjednom imam 12 plus četiri – imam 16 produktivnih sati. ”

To je 33% više vremena za donošenje odluka, objasnio je. Drugim riječima, ako je htio donijeti, recimo, 100 odluka, više ih može donijeti još 33.

Ali da li je to stvarno vrijedno ako bi kvalitet tih odluka mogao biti niži, jer ste umorni, nervozni ili slično? Vjerovatno ne”, rekao je.

Kvalitet u odnosu na količinu

“Trenutno radim na projektima koje će se završiti negdje 2023. godine. Dakle, moram razmišljati dvije ili tri godine unaprijed, a ako je tako, zašto onda danas moram donijeti 100 nekvalitetnih odluka?”, upitao je Bezos.

Štaviše, studija iz 2017. objavljena u časopisu Annals of Neurology otkrila je da je kratko spavanje može povezano sa donošenjem rizičnijih odluka – a da toga uopšte nismo svjesni.

Studija prvi put pruža dokaze da nedovoljan san na ograničenim kortikalnim područjima u mozgu dovodi do poremećenog ponašanja”, primijetili su autori studije.

″Warren Buffett kaže da je zadovoljan ako donese tri dobre odluke godišnje”, rekao je Bezos. “I stvarno vjerujem u to.”

A kako da se obezbijedi paket od osam sati sna? Za Bezosa odgovor leži u svakodnevnim rutinama koje je sam primijenio.

“Ustajem rano. Idem rano u krevet. Volim čitati novine. Volim popiti kafu. Volim doručkovati sa svojom djecom prije nego što krenu u školu”, naveo je Bezos.

Bezos se takođe trudi da sve teške sastanke obavi prije ručka.

Za sve što će biti zaista mentalno izazovno, pravim sastanak u 10 sati. Do 17 sati završavam i kažem sebi: Potrošio sam energiju za danas, nastavljamo sjutra u 10h”, dodao je.

Takva organizacija dana, kako je istakao, pomaže mu da na miru legne uveče i odspava željenih osam sati.

Investitor.me