Cvitanović: Moramo osuditi udar na državu, institucije i Ustav BiH

Nemoguće se vratiti na ono što je bilo, nešto iz ovoga će se dogoditi, a situacija će se brzo razjasniti. BiH će sigurno ostati cjelovita, suverena, na tom planu se sigurno ništa promijeniti neće, a ostalo je sve moguće, kaže Cvitanović.

Jako je važno da se hrvatske političke opcije identificiraju sa svojom domovinom i stanu u obranu njene neovisnosti i samostalnosti, tvrdi predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović za Avaz. Podsjeća da je prije nekoliko dana i HNS istaknuo opredijeljenost za europski put BiH i napravio jasnu distinkciju od politike iz RS.

– Moramo osuditi svaki udar na državu, institucije i Ustav naše domovine BiH. Kako smo jasni i glasni u politikama koje govore o ravnopravnosti hrvatskog naroda, tako smo jasni i kada treba stati u obranu BiH, njenog suvereniteta i integriteta – ističe Cvitanović.

Posljednje poteze iz RS-a smatra najjačim udarom na institucije BiH i Daytonski sporazum, te dokaz ozbiljnosti situacije vidi i u reakciji međunarodne zajednice.

– Smatram da teško može biti kvalitetnog povratka na početne pozicije nakon svega što se dogodilo. S jedne strane vidimo odlučnu retoriku Dodika u politikama za koje se zalaže, a koje nisu dobre za BiH, dok, s druge strane, imamo jasnu poziciju međunarodne zajednice kao jamca ovakvog uređenja BiH, prvenstveno američke administracije, da je imamo za saveznika. Nemoguće se vratiti na ono što je bilo, nešto iz ovoga će se dogoditi, a situacija će se brzo razjasniti. BiH će sigurno ostati cjelovita, suverena, na tom planu se sigurno ništa promijeniti neće, a ostalo je sve moguće – dodaje Cvitanović.

Ne želi komentirati moguću smjenu Milorada Dodika, u načelu je protiv nametanja odluka, ali se to mora dogoditi kada „prijeđete granicu“.

– Neka to bude poruka onima sa sjedištem u Sarajevu, koji su prosvjedovali ispred OHR-a, koji su prijetili visokom predstavniku i svrstavali se uz ove separatističke politike, da su SAD i EU prijatelji BiH – naglašava Cvitanović.

Na pitanje koliko su iskustva u radu s kolegama iz trojke doprinijela promjeni ukupnog ambijenta, barem kada se radi o poziciji stranaka sa sjedištem u Mostaru, Cvitanović kaže: ‘U posljednjih mjesec i pol, otkad intenzivnije na razini FBiH u koaliciji sudjelujem s trojkom, znam sve odluke koje su donijeli i nigdje ne vidim da su prodali državu. Složena im je pozicija. Imaju jaku oporbu, SDA koja dugo nije bila izvan vlasti, te DF, takav kakav je, potpuno politički nedefiniran – kaže Cvitanović.

 

www.vecernji.ba