Nove mjere u Splitu: Pogledajte kakve sve kazne uvode ovog ljeta, neke idu i do 300 eura

S 300 eura kažnjavat će se konzumiranje alkohola na površini javne namjene, vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene, konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene…

Splitsko Gradsko vijeće je u noći s četvrtka na petak, nakon iscrpljujućega petnaestosatnog zasjedanja, prihvatilo odluku o javnom redu i miru na području Splita po kojoj će se tijekom turističke sezone novčano kažnjavati neprimjerni postupci na javnim mjestima. Za takvu odluku glasovalo je 15 vijećnika,  a jedan  je bio suzdržan – 16 nazočnih vijećnik znači da je bio kvorum, pošto  Gradsko vijeće broji 31 vijećnika.

Prema toj odluci s 300 eura kažnjavat će se:  konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. stoljeću;  vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima ns travnjacima,  trgovima i na drugim površinama javne namjene;  konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena.

Prihvaćen je i amandman da se s 300 eura kažnjavaju: penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen pločama; ulaženje, penjanje i/ili kupanje u fontanama i nuđenje i ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena.

Kaznom od 150 eura kažnjavat će se povraćanje na površinama javne namjene te građevinski i instalaterski radovi od 14.00 do 17:00 sati te od 22:00 do 7.00 sati radi sprječavanja buke.

Kako je obrazloženo, ova odluka o novčanim kaznama uzima u obzir medijske  napise u prošloj turističkoj sezoni o nepriličnom ponašanju turista na javnim mjestima u Splitu, što je izazvalo zgražanje stanovnika tog grada. Ovom odlukom, navedeno je u obrazloženju, određuju se prekršaji protiv javnog reda i mira na području grada Splita kojima se na nedopušten način remeti javni red i mir, rad ili red života stanovnika, ometa kretanje na ulicama, vrijeđa moral te ugrožava opća sigurnost ljudi i imovine.

Najavljeno je i da će uskoro biti raspisan natječaj  za angažiranje zaštitara koji će pomagati  policiji. “Tijekom 90 dana u turističkoj sezoni svaku večer će od 22:00 do 4:00 sati na trenu biti desetak zaštitara kao pomoć policiji,” kazao je zamjenik splitskog gradonačelnika  Bojan  Ivošević. Sredstva za financiranje zaštitara, kako je rečeno, osigurat će se iz gradskog proračuna.

 

 

vecernji.ba