Dodik: EU dijeli BiH obustavom sredstava RS-u, koja će ipak nastaviti voditi svoju politiku

“Zar misle da će netko iz Republike Srpske prihvatiti takav ponužavajući odnos prema RS-u?”, upitao je Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako “EU dijeli BiH arogantnim odlukama da suspendira dio sredstava RS-u, koja će ipak nastaviti voditi svoju politiku”.

Dodik je upitao na koji način EU misli implementirati jučerašnju odluku bez zajedničkih odluka u Sarajevu.

“Zar misle da će netko iz Republike Srpske prihvatiti takav ponužavajući odnos prema RS-u?”, upitao je Dodik, javlja Srna.

On je podsjetio kako je EU jučer suspendirala dio sredstava RS-u dok navodno Republika Srpska ne promijeni svoje mišljenje.

“A to znači da nam se nametne Christian Schmidt koji nije legalan, da prihvatimo njegovo nametanje zakona što mi svakako nećemo učiniti”, istaknuo je Dodik.

Dodik je pojasnio kako su suspendirana sredstva za Koridor Vc od Doboja do Modriče, što je RS smatrala važnim europskim projektom.

“Za taj projet ima i drugih koji su zainteresirani graditi. Mi ćemo brzo pronaći načina to riješiti. Na ovaj način EU, briselska administracija prije svega, zatvara bilo kakve moguće aktivnosti na realizaciji onog što oni žele”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je naveo kako EU mora razumjeti da je “ponuda novca za prodaju karaktera nešto što ponižava narod u Republici Srpskoj i da je nešto što sigurno neće biti shvaćeno na pravi način”. On je rekao kako želi da se u BiH realiziraju projekti i da to nije sporno, ali da stavove RS-a neće promijeniti.

“Ovaj narod nije sposoban za vašu određeni iznos novca koju bi dodijelili kao donacije ovdje prodati svoju slobodu, karakter i vrijednosti koji baštini sve ovo vrijeme”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS podržava Ustav BiH onako kako u njemu piše. Rekao je da ne želi nikakav sukob, navodeći da će RS nastaviti svoju politiku.

 

www.vecernji.ba