‘Zeleni kralj’ Charles III. ljubav prema prirodi pokazat će i na krunidbi, a nosit će i ‘recikliranu’ odjeću

Na krunidbi će se njegovi će interesi za zaštitu okoliša odraziti u podjeli sjemena vrtnog cvijeća školama, recikliranim dijelovima kraljevskog ruha pa čak i mogućom zamjenom tijara cvjetnim krunama.

Britanski kralj Charles III., kojega su nekoć smatrali čudakom jer je razgovarao s drvećem i zagovarao organsku poljoprivredu, svoju će krunidbu u subotu oplemeniti simbolima prirode i okoliša.  Kao ekološkom radikalu desetljećima prije pojave Grete Thunberg, Charlesu su ‘zelena pitanja’ poput klimatskih promjena i bioraznolikosti uvijek bila u središtu djelovanja.

Na krunidbi će se njegovi će interesi za zaštitu okoliša odraziti u podjeli sjemena vrtnog cvijeća školama, recikliranim dijelovima kraljevskog ruha pa čak i mogućom zamjenom tijara cvjetnim krunama, javlja Hina.

Pošto je Britanija u posljednjih 80 godina izgubila 98 posto staništa cvijeća u prirodi, osnovne škole dobit će 200.000 paketa sjemena za sadnju na svojim zelenim površinama. Inicijativom se želi pospješiti povezanost djece i prirode.

Charles, entuzijast bioraznolikosti, ima cvjetnu livadu površine 1,6 hektara na svom imanju Highgroveu u zapadnoj Engleskoj.  Brižno njegovana zadnjih 30 godina, sada je dom najmanje 120 vrsta biljnih vrsta i kažu da doslovno bruji zvucima kukaca i ptica.

Recikliranje

Poznat je i po tome što njegov Aston Martin vozi na biogorivo proizvedeno od bijelog vina i sira, a svoja odijela daje zakrpati kad pokažu znake iznošenosti umjesto da ih baci.  Ne čudi stoga da će Charles na krunidbi nositi ruha koje su već nosili prijašnji monarsi i neće im se dodavati nikakvi novi dijelovi.

Tako će Charles koristiti ‘colobium sindonis’, jednostavnu bijelu tuniku koja se odijeva odmah nakon pomazanja kako bi simbolizirala čistoću pred Bogom, koja je izrađena za krunidbu njegova djeda Đure VI. Nakon toga će odjenuti superuniku, dugu opravu zlatne boje, napravljenu 1911. za krunidbu Đure V., koju je nosila i njegova majka.  Povrh toga odijeva se imperijalni plašt, izrađen 1821. za Đuru IV., koji su na krunidbama nosili svi monarsi od tada.

Kukci i pčele

Haljina koju će na krunidbi nositi kraljica supruga Camilla također će imati uzorke nadahnute prirodom i okolišem.  Pčele, tvrdokrilci i drugi kukci bit će zlatnom bojom ušiveni u purpurni šlep.  Ušivene će biti brojne biljke uključujući đurđice – omiljeni cvijet pokojne kraljice Elizabete II, mirtu, koja je simbol nade te kraljevski kokotić, jedan od najdražih cvjetova predanog vrtlara Karla III. Bit će ondje i različak koji privlači pčele i leptire, gospin vlasak koji je simbol čistoće te vrkute (gospin plašt), simbola ljubavi i utjehe.

I zaslon koji štiti kralja od pogleda tijekom pomazanja, najsvetijeg dijela krunidbe, prikazuje stablo s pticama i 56 listova koji predstavljaju 56 zemalja članica Commonwealtha na čijem je čelu Karlo.

Moć cvijeća

“Zeleni” ton krunidbe je i u pozivnicama za oko 2000 uzvanika koji se očekuju u Westminsterskoj opatiji. Prikazuje Zelenog čovjeka, drevnu figuru iz britanskog folklora koja simbolizira dolazak proljeća i ponovno rođenje. Tema prirode mogla bi čak istisnuti tijare koje su tradicionalno nosile kraljevske princeze na velikim kraljevskim događajima. Karlova snaha Kate, čiji je suprug princ William prijestolonasljednik, navodno razmišlja o nošenju cvjetnog ukrasa na glavi.

Kraljevska biografkinja Sally Bedell Smith rekla je dnevnom listu The Times da bi princeza od Walesa nenošenjem tijare “dala poseban ton” i naglasila kraljevo “poštovanje prema prirodi i strast prema cvijeću”.

 

www.vecernji.ba