Odgođena odluka o ravnatelju Federalne uprave policije

S jučerašnje sjednice Vlade Federacije BiH skinuta je točka izbora vršitelja dužnosti ravnatelja Federalne uprave policije iako vršitelju dužnosti Ensadu Kormanu uskoro istječe mandat, piše Večernji list BiH.

Umjesto prelamanja ove točke, ali i odnosa između novih federalnih partnera, već na prvoj sjednici odluka je odgođena dok se ne postigne rješenje na višoj razini između federalnih partnera, doznaje Večernji list. U međuvremenu je nejasno je li okončan natječaj koji je raspisala bivša federalna Vlada ili pak hoće li se trebati raspisivati novi.

Isak vs. Hoffmann

U međuvremenu je novi ministar unutarnjih poslova Ramo Isak najavio kako planira za vršitelja dužnosti ravnatelja FUP-a imenovati Vahidina Munjića, nedavno promaknutog policijskog dužnosnika iz Ureda ravnatelja FUP-a. – S obzirom na to da je istekao mandat Ensadu Kormanu, s Munjićem smo odmah obavili razgovor, kao i s ostalim kandidatima koji ispunjavaju uvjete za ravnatelja FUP-a. Također, i sam Korman predložio je Munjića, tako da su svi suradnici bili za to da je predloženi najbolja osoba u ovom trenutku za tu poziciju. Moram naglasiti kako taj mandat traje samo tri mjeseca – rekao je Isak. Prema njegovim riječima, u međuvremenu će se potruditi da Parlament Federacije BiH što prije okonča proceduru izbora Neovisnog odbora kako bi se mogla ubrzati procedura raspisivanja i odabir novog ravnatelja Federalne uprave policije, što sugerira kako on inzistira na novom natječaju. Upitan, međutim, kako komentira tvrdnje političkoga dužnosnika Svevlada Hoffmanna,​ koji je praktički na nikada okončanom natječaju jedini mogao proći za ravnatelja, ministar Isak ustvrdio je kako ima informaciju da se taj natječaj ne može provesti do kraja jer je istekao. – Dao sam zadaću svojim suradnicima da provjere ove navode te da najdalje pripreme sve vezano uz taj dio pa da imam pravu informaciju. Ali, sve što bude u skladu sa zakonom, bit će ispoštovano i urađeno. Cilj nam je da se radi u skladu sa zakonom i da FUP dobije što kvalitetnijeg ravnatelja – istaknuo je Isak. No, višegodišnji policijski inspektor Hoffmann tvrdi da su stvari posve suprotne.

Jedini kandidat

– S obzirom na to da je prethodna Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svojim zaključkom donesenim 25. kolovoza 2022. godine na svojoj 328. sjednici zaključila da je po pitanju izbora ravnatelja FUP-a suzdržana, kao i da je bivši federalni premijer tim povodom dao javnu izjavu da se taj postupak ostavlja na rješavanje novoj Vladi FBiH te s obzirom na to da je njegova (Novalićeva) Vlada u tehničkom mandatu, očekujem na jednoj od sljedećih sjednica novoimenovane Vlade FBiH konačni završetak ovog procesa i konačno imenovanje ravnatelja Federalne uprave policije na temelju liste dostavljene Vladi FBiH od Neovisnog odbora. Kako sam obaviješten, moj jedini protukandidat za poziciju ravnatelja gospodin Ensad Korman je radi zdravstvenog stanja odustao od svoje kandidature, tako da će posao Vladi FBiH u ovom odlučivanju uvelik​e biti olakšan – rekao je Svevlad Hoffmann.

 

www.vecernji.ba