Vrtići skuplji i do 100 KM, mnogo djece ostaje neupisano

S rujnom će doći do poskupljenja od 20 maraka i nadamo se da to neće biti prevelik udar na roditelje. Nažalost, sve je poskupjelo – objasnila je Kegelj.

U tijeku su upisi djece u novu vrtićku pedagošku godinu u Mostaru, a uz kroničan nedostatak mjesta i činjenicu da mnoga djeca ne stignu biti upisana, roditelji se ove godine suočavaju i s poskupljenjima od 20 pa do 100 maraka po programu, piše akta.ba.

Ravnateljica Ustanove “Dječji vrtići” Mostar Danijela Kegelj kazala je kako će kod njih doći do poskupljenja od 20 maraka po programu s obzirom na to da Grad Mostar, kao osnivač, subvencionira njihov rad.

– Išli smo na najniže iznose kako bismo svima olakšali. Cijena jaslica trenutačno je 200 maraka, cjelodnevnog programa 170, poludnevnog 120, a igraoničnog u prosjeku 60 maraka. S rujnom će doći do poskupljenja od 20 maraka i nadamo se da to neće biti prevelik udar na roditelje. Nažalost, sve je poskupjelo – objasnila je Kegelj.

Kada su u pitanju privatni vrtići, ravnateljica Dječjeg vrtića “Čudesna šuma” Ivana Brkljača za Fenu je kazala da se mjesečna cijena cjelodnevnog boravka djeteta u privatnim predškolskim ustanovama u Mostaru kreće između 250 i 300 maraka.

– Ako Grad Mostar ili Županija ne budu imali sluha za sufinanciranje privatnog sektora, vjerojatno ćemo biti primorani na podizanje cijena kako bismo mogli nastaviti s radom. Posljednja ekonomska cijena koju je izračunao Grad iznosi 494 marke te ćemo i mi morati ići prema toj cijeni kako bismo opstali – objasnila je ona. Uz poskupljenje, jedan od kroničnih problema u Mostaru je nedostatak mjesta u vrtićima.

 

www.vecernji.ba