Paprene cijene voća i povrća rastjerale kupce: Mahune 8 KM, trešnje 6 KM ….

Na tržnici je tek šačica trgovaca, ali i kupaca. Na štandovima, većinom, cijene voća i povrća trgovci ne označavaju, a one su ‘paprene’.

Nakon višemjesečne stagnacije cijene hrane su na globalnom tržištu u svibnju pale na najnižu razinu u posljednje dvije godine, budući da je pad cijena biljnih ulja, žitarica i mliječnih proizvoda prevagnuo nad poskupljenjem šećera i mesa, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda FAO.

Tako su u svibnju najviše pojeftinila biljna ulja, za gotovo devet posto u odnosu na travanj, a značajno su pojeftinile i žitarice, i to za 4,8 posto. Pad je iskazao i indeks koji prati kretanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, za više od tri posto. Usprkos padu cijena hrane na svjetskom tržištu, to se ne preslikava na situaciju u BiH, a potrošači se s pravom pitaju kada će i oni to osjetiti, piše Avaz.

S druge strane, nepovoljne vremenske prilike, gotovo svakodnevne padaline, ali i nedavne poplave veliku štetu prouzročile su na svim poljoprivrednim kulturama.

U konačnici, zbog manjeg uroda cijene voća i povrća su pretjerano visoke. Na tržnici u Mostaru je gpotovo sablasno, a slična je situacija i u Sarajevu, Bijeljini, Zenici… Na tržnici je tek šačica trgovaca, ali i kupaca. Na štandovima, većinom, cijene voća i povrća trgovci ne označavaju, a one su ‘paprene’.

– Došao sam, ali ništa kupio nisam. Cijene su katastrofalne. Grašak, doduše oguljena, iznosi 10 KM, a u ljusci 5 KM. Salata 5 KM, raštika 6 KM, trešnje isto tako, ali, bojim se, bit će i gore. Vidite kakvo je vrijeme, dok jedno voće i povrće propada, drugo ne može sazrijeti. Godina ne valja nimalo – kazao je jedan mostarski umirovljenik.

Kako je ispričao, on i supruga od svojih umirovljeničkih primanja imaju na mjesečnoj razini 1.300 KM. Međutim, to im jedva pokrije sve troškove.

Među trgovcima je, kazali su, stalna nervoza i razočaranje. Ono što nude, ne mogu prodati, kupaca jedva da ima, a zbog loših vremenskih prilika sve će manje, strahuju, imati i robe.

Cijene:

8 KM – mahune
6 KM – jagode,
6 KM – trešnje,
5 KM – rajčica,
5 KM – zelena salata,
3 KM – luk,
2,5 KM – krompir,
2,5 KM – tikvice.

 

www.vecernji.ba