Velika Britanija priprema se za krunidbu Charlesa III.

Osam mjeseci nakon smrti majke, Charles III. će idući mjesec službeno svečano biti okrunjen za britanskoga kralja.

Krunidba u Westminsterskoj opatiji 6. svibnja bit će prva u Britaniji nakon 70 godina i tek druga koju će prenositi televizija. Charles će postati 40. monarh koji je okrunjen u toj crkvi, počevši od Vilima Osvajača 1066. godine. Bit će kralj 14 država Commonwealtha, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Camilla, njegova druga supruga, bit će okrunjena za kraljicu.

Za kraljevsku je obitelj ova prigoda, a vlada je naziva “novim poglavljem u našoj veličanstvenoj nacionalnoj priči”, povod za veliko slavlje. Pripremaju se prigodni novčići i posuđe od porculana, kao i poseban recept za krunidbeni quiche te niz slavljeničkih događaja tijekom vikenda.

No dva tjedna prije krunidbe mnogo je prigovora na troškove krunidbe, vidljivi su znaci ravnodušnosti među Britancima, a planiraju se i prosvjedi.

Trošak

Na samoj ceremoniji, koja bi trebala trajati oko sat vremena krunski dragulji i krunidbeni stolac zauzet će središnje mjesto u opatiji. Dragulji se obično čuvaju pod ključem u Londonskom tornju, dok se stolac koristi na svakoj krunidbenoj ceremoniji od 1308. godine.

Unatoč tradiciji i običajima poput posvećivanja kralja svetim uljem, krunidbu će obilježiti i moderniji elementi. U ceremoniji će sudjelovati i Charlesovi unuci, a pratit će je više od 2000 pozvanih uglednika, što je četvrtina uzvanika prisutnih na krunidbi Elizabete II. 1953. godine.

Među njima će biti i kraljev mlađi sin, princ Harry, unatoč razdoru između njega i ostatka obitelji otkako se prije tri godine preselio u Kaliforniju.

Znatno je skraćen procesijski put novookrunjenog kralja i kraljice u povorci do palače. Pratit će ih oko 4000 vojnika. Parada pozlaćenih kočija, vojnika u svečanim odorama i vrijednih dragulja uslijedila je u nezgodno vrijeme, s obzirom na to da su brojni Britanci suočeni s porastom cijena zbog visoke inflacije.

Stoga ne iznenađuje da podaci o troškovima ceremonije nailaze na kritike. Jedno je ovotjedno istraživanje pokazalo kako 51 posto građana vjeruje da je porezni obveznici ne bi trebali platiti.

Elizabetina krunidba 1953. stajala je 912.000 funti, odnosno 20,5 milijuna funti u današnjoj vrijednosti (ili oko 22 milijuna eura). Krunidba Charlesova djeda Đure VI. iz 1937. godine stajala je 454.000 funti što je u današnjem novcu 24,8 milijuna funti (28 milijuna eura).

Charlesova bi mogla stajati oko 100 milijuna funti, iako se neće pretjerivati u raskoši. Velik dio iznosa otpada na sigurnost, što nije bila velika stavka na prethodnim dvjema krunidbama.

Apatija

Povijest kraljevske obitelji i svečanosti koje je prate duboko su ukorijenjene u britanskoj kulturi s formalnim proslavama poput vjenčanja i jubileja koje okupljaju velik broj ljudi.

Godine 1953. krunidba 25-godišnje Elizabete vratila je dašak glamura u zemlju koja se oporavljala od rata, ali ovaj put mnogi ne dijele taj ushit. Charles III. je svima već dobro poznat lik, ima sedamdeset i četiri godine, a zemlja je doživjela dramatične društvene i političke promjene u 70 dugih godina koliko je bio prijestolonasljednik.

Osim što je britanski monarh, Charles III. je i poglavar Engleske crkve, koja je središte svjetski rasprostranjene Anglikanske zajednice. No za razliku od vremena kada je Elizabeta sjela na tron, broj vjernika je sve manji, a utjecaj crkve slabi.

Istraživanje provedeno u travnju pokazalo je da, premda se mnogi raduju produljenom vikendu, nešto više od trećine ljudi ili 35 posto “i nije pretjerano zainteresirano” za krunidbu.

Manje od trećine (29 posto) odgovorilo je da ih za to “uopće ne mare”, a nezainteresiranost je najizraženija među mlađim dobnim skupinama.

Dio mladih želio bi šefa države birati na izborima pa su mnogi republikanci iskoristili krunidbu da bi iznijeli svoja stajališta.

Aktivisti iz grupe Republika na dan krunidbe planiraju održati prosvjede. Njihovi pristaše pojavit će se u majicama s natpisom “To nije moj kralj”.

“Krunidba je proslava nasljedne moći i brojnih privilegija, njoj nije mjesto u modernom društvu”, rekao je šef Republike Graham Smith.

Slično raspoloženje vlada i u nekim dijelovima Commonwealtha, osobito na Karibima, što bi moglo još više smanjiti globalne dosege britanske kraljevske obitelji.

 

www.vecernji.ba