Dačić o glasovanju u Vijeću Europe: Razočarani smo stavom BiH

Dačić je ocijenio ironičnim stav Bosne i Hercegovine, koja je bila također suzdržana tijekom glasovanja.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je u ponedjeljak kako je odluka o pokretanju procedure za razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova u Vijeću Europe bila očekivana, kako je sramota za tu organizaciju i da će nanijeti štetu dijalogu Beograda i Prištine, ali i da su razočarani stavom Grčke, Slovačke, BiH i drugih zemalja koje su bile suzdržane u glasovanju.

On je za Tanjug istaknuo kako je odluku o pokretanju procedure za razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova u Vijeću Europe od 46 članica 33 podržalo, sedam je bilo protiv, pet uzdržano, a jedna zemlja nije sudjelovala u glasanju.

Dačić je ocijenio da je ovo dan kojeg će se Vijeće Europe sramiti i naveo kako je izaslanstvo Srbije, koja je glasovalo protiv, napustilo dvoranu nakon glasovanja, jer nije željela dalje sudjelovati u “tiradama”, ali je napomenuo kako Srbija nije napustila tu organizaciju.

“Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statuta Vijeća Europe, jer po prvi put se razmatra zahtjev nečega što nije država i što nije priznato od strane UN i o teritoriji koja nije članica UN”, rekao je Dačić.

Zahvalio je svima koji su bili protiv i pokazali da su tradicionalni prijatelji Srbije, ističući kako prije svega misli na Cipar, Španjolsku, Rumuniju, Azerbejdžan i Gruziju, a posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala neovisnost Kosova, a danas je glasovala protiv.

“S druge strane zaista smo razočarani stavom i pristupom Grčke i Slovačke, kao članica EU koje su bile uzdržane, prije svega zbog toga jer smo od njih čuli da oni ne priznaju neovisnost Kosova”, naveo je.

Dačić je ocijenio ironičnim i stav Bosne i Hercegovine, koja je bila također suzdržana tijekom glasovanja.

“Zamislite te ironije. Zamislite kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo, kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utječemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno sudjeluju u rasturanju teritorijalnog integriteta Srbije”, rekao je.

 

www.vecernji.ba