Schmidt: Budite spremni, bit će ozbiljna reakcija

Visoki predstavnik Christian Schmidt je danas u intervjuu za Face televiziju govorio o političkim aktualnostima u Bosni i Hercegovini najavivši da će donijeti novu odluku koja se tiče Milorada Dodika te smatra da za to ima snažnu podršku međunarodne zajednice.

Na samom početku intervjua, visoki predstavnik je kazao da je “prošlo vrijeme izjava, sada je vrijeme da se poduzmu aktivnosti”.

“Kada govorimo o nezakonito donesenim zakonima u RS-u koji imaju utjecaja na neku od najviših institucija u zemlji, kada imamo takve zakone, onda moramo ponovno uvesti i vratiti se na one kapacitete koje ima Ustavni sud”, rekao je Schmidt.

On je istaknuo kako je besmisleno to što Dodik s jedne strane se žali da Ustavni sud nije multinacionalni, a s druge strane ne želi poslati sudce iz RS-a u tu instituciju.

“Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao zaštiti i zemlju i njene građane. I nakon groznih vremena, moramo osigurati da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva. Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, bit će i ozbiljna reakcija”, najavio je Schmidt.

Dalje je ispričao kako je sa međunarodnom zajednicom razgovarao o korištenju Bonnskih ovlasti zbog Milorada Dodika.

“Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav. Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH… Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad smo ranije kasnili, ali nećemo više jer sada imamo i Europu pred vratima i rat u Ukrajini”, kazao je.

Schmidt je još dodao: “Mi čekamo da vidimo da vlade i skupštine usvajaju zakone koji su u skladu sa europskim standardima. Imat ćemo u narednih nekoliko tjedana Bruxelles koji će postaviti pitanje ‘Što se dešava?’. Oni na jesen žele obavijestiti članice EU da je bilo napretka. Zato smo sad izuzetno opredijeljeni u namjeri da napretka bude, zbog toga intenzivno razmišljamo i ovoj situaciji koju imamo danas.”

Naglasio je da “ide u pravcu donošenja odluka”, ističući da će to biti uskoro, ali nije želio precizirati kada.

“Ako pitate nogometnog trenera za sljedeću utakmicu koga će staviti da igra, on će vam reći ne mogu vam to objaviti jer ne znam. Još uvijek razmišljam o tome, razmišljam o konačnim odlukama koje ću donijeti pred samu utakmicu… Mislim da će (odluka Schmidta) biti u neko očekivano vrijeme”, rekao je.

Kazao je kako je oduvijek težio ka tome da se zadrže mirne vode u politici, ali da je sada vrijeme za donošenje snažnih odluka.

“Večeras ću prespavati, još ću malo razmisliti, ujutru ću se probuditi, također razmisliti i onda vidjeti kakav mi je raspored narednih dana”, kazao je Schmidt odgovarajući na pitanje kada će donijeti odluku o Miloradu Dodiku.

 

www.vecernji.ba