U BiH počeli s tri stroja, danas imaju 100 radnika

Muris Obarčanin, vlasnik tvrtke MDG International d. o. o., započinje priču o povratku iz Nizozemske u BiH i pokretanju tvrtke koja danas 100 posto izvozi u Njemačku i druge zemlje, poslujući po najvišim europskim standardima.

– Što više uspijete izvan svoje domovine, to se više osjećate strancem te tada imate veću želju vratiti se i na neki način pomoći svojoj zemlji. To je univerzalna potreba 95 posto osoba koje su izbjegle iz BiH – kaže Obarčanin.

On i njegova obitelj su BiH kao izbjeglice napustili 1992. godine i preko prijatelja su uspjeli doći najprije do Njemačke, a potom u Nizozemsku.

– Trudili smo se najprije naučiti jezik, a potom smo i supruga i ja započeli svoje karijere. Kada smo bili u najvećem usponu – ja sam pokrenuo drugu tvrtku, a supruga je imala stomatološku kliniku s gotovo 5000 pacijenata, odlučili smo se vratiti u BiH i ovdje započeti posao – kaže vlasnik MDG Internationala.

Sinovi su im te 2009. godine, kako tvrdi Muris Obarčanin, bili na prekretnici upisa u srednju školu odnosno fakultet.

– Da to tada nismo uradili, ne bismo nikada. Radi sinova smo se vratili u Sarajevo jer smo osjetili potrebu da na neki način doprinesemo BiH. Upisali smo sinove na školovanje ovdje. Ja sam ubrzo pokrenuo i tvrtku koja je tada počela s 3-4 stroja te 5-6 zaposlenih. Radili smo samo za jednog kupca proizvodnju amortizera. Prvih godina sam se morao više truditi radi novih kupaca u Europi – kaže Obarčanin i ponosno dodaje kako je mlađi sin završio strojarstvo i radi u MDG Internationalu kao vršitelj kontrole kvalitete, dok stariji sin, programski inženjer, trenutačno radi u Nizozemskoj za veliku kanadsku tvrtku, ali je zainteresiran s kolegama također pokrenuti posao u BiH.

Uz MDG International d. o. o. sa sjedištem u Vogošći, koja isporučuje dijelove za širok spektar sektora, od autoindustrije do prijevoza, logistike, medicinske opreme, strojogradnje, Muris Obarčanin i dalje vodi tvrtku u Nizozemskoj koja se bavi održavanjem i isporukom dijelova za velike prekooceanske brodove.

– Svi se žale jer nema potpore države, ali ja mislim da je to pogrešno i da ne trebamo biti vezani uz vlast ni političke angažmane. Jer, kada imate tvrtku u Nizozemskoj, recimo, država dođe jednom godišnje i uzme porez, i to je to. Posao traži borce, izabrali smo boriti se sami. Za dobar posao treba se potruditi. Tko se bavi ovim poslom i kaže da nema posla, onda nešto ne radi dobro – obrazlaže vlasnik tvrtke MDG International, koja danas ima oko 100 zaposlenih, smatrajući da godinama grade ozbiljnost u kooperativnom smislu za velika tržišta.

– Od početka se trudimo pratiti trendove u industriji. Upravo takav način razmišljanja, takav način rada i razvoja praćenja tehnologije u 4.0 dobu donosi nove kupce koji to prepoznaju. Bez automatizacije danas se ne može raditi – kaže Obarčanin za biznisinfo.ba.

 

www.vecernji.ba