Trump predanost NATO-u uvjetuje odnosom Europljana prema SAD-u

Donald Trump rekao je da zna koga želi za svog potpredsjednika u predsjedničkoj utrci 2024., te dodao da će njegova predanost NATO savezu ovisiti o tome kako će se Europljani odnositi prema Sjedinjenim Državama.

Trumpa, vodećeg kandidata za republikansku nominaciju, voditelji su u emisiji uživo na Fox Newsu u gradskoj vijećnici u Des Moinesu pitali tko će biti kandidat za potpredsjednika na njegovoj listi.

“Ne mogu vam to stvarno reći. Mislim, znam tko će to biti”, rekao je Trump okupljenim republikanskim glasačima u Des Moinesu u Iowi, pet dana prije nominacijskog glasanja te američke savezne države, čime će se otvoriti izbori za republikanskog predsjedničkog kandidata.

U nastavku je upitan bi li bio otvoren za popravljanje odnosa s bilo kojim od svojih suparnika u utrci, na što je odgovorio: “Oh, naravno.” Analitičari nagađaju da bi njegov potpredsjednički kandidat mogla biti jedna od dvije žene: Elise Stefanik, Trumpova saveznica i visoko rangirana republikanka u Zastupničkom domu, te na Nikki Haley, sadašnja suparnica koja je bila veleposlanica pri UN-u od 2017. do 2018. tijekom Trumpove administracije.

Trumpa su pitali i o njegovom stavu prema NATO-u – pitanje je uslijedilo nakon objave u srijedu da je Trump rekao najvišim europskim dužnosnicima dok je bio predsjednik da Sjedinjene Države nikada neće pomoći Europi ako bude napadnuta.

“Ovisi o tome hoće li se prema nama ponašati ispravno”, odgovorio je Trump na pitanje voditelja Foxa o njegovoj predanosti NATO savezu. “Gledajte, NATO je iskoristio našu zemlju. Europske zemlje su to iskoristile.”

Tijekom svog prvog mandata od 2017. do 2021. Trump se više puta sukobio s tradicionalnim europskim saveznicima oko trgovine i troškova za obranu.

Trumpova i Foxova tribina u gradskoj vijećnici održana je u isto vrijeme kad i republikanska debata u Des Moinesu, kojoj Trump ponovno nije nazočio kako bi pokazao da je iznad svojih glavnih stranačkih suparnika za predsjedničku nominaciju Haley i guvernera Floride Rona DeSantisa.

Prema anketi Reuters/Ipsos provedenoj u utorak, Trump zadržava uvjerljivo vodstvo u natjecanju za stranačkog kandidata protiv predsjednika Joea Bidena na izborima 5. studenoga. Anketa mu daje 49 posto republikanskih glasova, ispred Haley s 12 posto i DeSantisa s 11 posto.

 

www.vecernji.ba