Što ruski špijunski brodovi rade u nordijskim vodama? Objavljeni nalazi istrage

Rusija ima flotu brodova, za koje se sumnja da su špijunski, u nordijskim vodama. To je dio programa za potencijalnu sabotažu podvodnih kanala i farmi vjetrenjača u regiji, pokazala je zajednička istraga javnih TV servisa iz Švedske, Danske, Norveške i Finske.

Televizije su koristile analize podataka, presretene radio komunikacije i obavještajne izvore kako bi pokazale da oko 50 brodova prikuplja podatke već deset godina, koristeći podvodnu opremu za nadzor kako bi mapirali ključne lokacije za potencijalnu sabotažu, izvijestili su norveški NRK i švedski SVT, prenosi CNN.

Ruska plovila prolaze pored područja za vojne treninge, važna polja za ekstrakciju nafte i plina, malih zračnih luka, pristaništa i strateški važnih čvorišta za norveške oružane snage, izvještava NRK. Istraga također navodi da se ruski brodovi pojavljuju naglo nakon NATO-vih vježbi. Norveška i Danska među osnivačicama su NATO-a, a Finska se savezu pridružila ranije ovog mjeseca – razbjesnivši Moskvu. Švedska se također želi pridružiti.

Jedan brod u srcu istrage, Admiral Vladimirski, službeno se koristi za podvodne istraživačke misije, ali, kaže izvješće, zapravo se radi o ruskom špijunskom brodu. Televizije su pratile kretanja broda i otkrile da je mjesec dana plovio nordijskim vodama s isključenim transmiterom kako bi ostao skriven, ploveći pored farmi vjetrenjača, ali i lokacijama za pomorske vježbe švedskih oružanih snaga, izvijestio je SVT.

Kada je TV ekipa danskog javnog servisa DR-a prišla brodu u moru između Švedske i Danske, maskirani muškarac izišao je na palubu, odjeven u neprobojni prsluk i naoružan automatskom puškom. Incident je snimljen kamerom.

Rusija odbacuje navode

Istraga također kaže da se ruski ribarski brod Taurus, koji je dovozio ribu u Norvešku između 2015. i 2022. godine, pojavio na neobičnim mjestima, ploveći direktno prema vojnim poligonima za pucanje i blizu vojnih baza gdje je zabranjen sav pomorski promet. U jednom slučaju, čini se da je Taurus prestao s ribarenjem i krenuo direktno prema gradu Ålesundu, prolazeći pored velike NATO-ve vježbe u regiji Trøndelag, izvijestio je NRK.

Rusija je u srijedu odbacila optužbe navedene u izvješću, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opisao ih je u komentaru za CNN kao “neutemeljene“.

“Vidimo sve vrlo jasno. Rusija kaže da je suradnja sa Zapadom gotova, sada je riječ o sukobu,” rekao je čelnik norveške obavještajne službe, Nils Andreas Stensønes, u komentaru na izvješće.

Istraga je provedena nakon što su nizozemski obavještajni dužnosnici upozorili da je Rusija pokušala prikupiti podatke kako bi se pripremila za potencijalnu sabotažu ključne infrastrukture u njenom dijelu Sjevernog mora.

“Vidjeli smo prije par mjeseci da su ruski brodovi, jedan ruski brod, pokušao ući u područje gdje se nalaze nizozemski parkovi vjetrenjača na Sjevernom moru, s namjerom da sazna informacije o njihovim zapovjednim i kontrolnim strukturama i kako se njima upravlja,” rekao je novinarima Jan Swillens, čelnik obavještajne i sigurnosne službe nizozemske vojske. “To je bila prijetnja… bio je to prvi put da smo vidjeli rusko plovilo kako ulazi u područje s farmama vjetrenjača kako bi izviđao.”

Više od 50 ruskih špijunskih brodova u nordijskim vodama

Istraživač na norveškoj Kraljevskoj pomorskoj akademiji, Ståle Ulriksen, koji je pomogao pri istrazi, rekao je za NRK da vjeruje kako bi se u nordijskim vodama moglo nalaziti više od 50 ruskih špijunskih brodova.

“Govorimo o vrlo velikom sustavu, poprilično velikoj floti. Sve skupa, možda nekoliko stotina,” rekao je Ulriksen.

Prvo u seriji izvješća bit će objavljeno u srijedu u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj.

Diplomatske tenzije između Moskve i Helsinkija porasle su nakon što se Finska pridružila NATO savezu. Zemlja je okrenula leđa svojoj donedavnoj neutralnosti i odlučila se pridružiti savezu kada što je podrška tim potezu među finskim građanima skočila nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Njihovo pridruženje znak je velike promjene u sigurnosnoj slici sjeverne Europe – NATO-va granica s Rusijom produžila se za nekih 1.300 kilometara.

U to vrijeme Moskva je upozoravala da daljnja ekspanzija NATO-a neće Europi donijeti veću stabilnost, dodajući da će povećati broj snaga blizu finske granice u slučaju da NATO savez pošalje ikakve trupe ili opremu u svoju najnoviju članicu.

 

vecernji.ba