Novi pokušaj dogovora oko formiranja Vlade FBiH: Sastaju se Bradara, Lendo i Stojanović

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara kaže kako je razgovor nešto što nema alternativu, te izrazila očekivanje da će doći do rješenja

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara danas će ponovno održati sastanak s potpredsjednicima Federacije BiH Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem, doznaje BHRT.

Hoće li ponovno na sceni biti repriza “dogovora kako nema dogovora” ili će se zrelije pristupiti nakon isteka svih zakonskih rokova i poruke visokog predstavnika Christijana Schmita? Pitanje na koje trenutno nema jedinstvenog odgovora u Federaciji BiH je tko treba formirati vlast – stranke koje su dobile većinu glasova na izborima ili one koje imaju većinu u parlamentu.

Lendo nije dao svoj potpis na Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, zbog čega do predviđenog roka, 6. travnja, vlada nije formirana.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara ranije je izjavila kako je razgovor nešto što nema alternativu, te izrazila očekivanje da će doći do rješenja. Kazala je kako očekuje da će Lendo “razumjeti okolnosti u kojima se Federacija BiH nalazi i prihvatiti da postoji parlamentarna većina u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH”.

Podsjećamo, bez Lendinog potpisa Odluka o imenovanju Vlade Federacije BiH, koju je 30. ožujka donijela predsjednica Federacije BiH, nije se mogla dostaviti Zastupničkom domu na potvrđivanje, te je Bradara ovom domu uputila Informaciju o Odluci kako bi zastupnike informirala o svim događajima oko formiranja vlade.

Bradara je ranije kazala kako je u ovom trenutku najvažnije formirati vladu kako bi političari vodili brigu o svim građanima Federacije BiH koji čekaju reformske zakone, socio-ekonomske reforme ili konkretnije povećanje plaća, smanjenje cijena životnih namirnica i energenata.

Inače, Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH Bradara je donijela na osnovu sporazuma o formiranju vlasti između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i ostalih stranaka nove parlamentarne većine okupljenih oko SDP-a, Naroda i Pravda (NiP) i Naše stranke.

Prema toj odluci, kandidat za premijera Federacije BiH je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić.

Za ministra financija predložen je Toni Kraljević (HDZ), za ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP), za ministra unutarnjih poslova Almin Hopovac (SDP), za ministra pravde Vedran Škobić (HDZ), a za ministra energije, rudarstva i industrije Adis Bubalo (Stranka za BiH).

Za ministricu kulture i sporta predložena je Sanja Vlaisavljević (HDZ), za ministricu prometa i komunikacija Andrijana Katić (HDZ), za ministra raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar (SDP), za ministra za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Hasan Handžić (Stranka za BiH), a za ministra zdravstva Milenko Bevanda (HDZ).

Dužnost ministra obrazovanja i znanosti trebao bi obavljati Vedran Lakić (SDP), ministra trgovine Anel Kljako (Narodnog evropskog saveza – NES), ministra rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP), ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder (Naša stranka), ministra prostornog uređenja Željko Nedić (HDZ) i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zuhad Porčić (NES).

 

www.vecernji.ba