Dvije trećine županija imaju Vladu, ostale čekaju dogovor

Uz federalnu razinu vlasti, koju karakterizira živa politička aktivnost usmjerena na izbor nove Vlade, usporedno se odvijaju i brojni procesi na županijskim razinama, a osobito u onim županijama gdje bi osnovu nove skupštinske većine, pa samim tim i Vlade, trebalo činiti više političkih subjekata, piše Večernji list BiH. Uz županije koje su, u skladu s već ranije postignutim dogovorima, dobile novu izvršnu vlast, u ovom trenutku vode se pregovori u onim županijama koje su, uvjetno rečeno, na “čekanju”. Takvo što je i razumljivo s obzirom na specifičnosti političkog trenutka, ali i ustavnih rješenja u pojedinim županijama u kojima je za potvrdu izvršne vlasti potrebna dvotrećinska većina koja pak traži suradnju većeg broja političkih subjekata.

Pregovori u tijeku

Večernji list doznaje kako se u Hercegbosanskoj županiji, prostoru u kojemu su dvije hrvatske političke stranke osvojile jednak broj skupštinskih mandata, odnosno po 5 (HDZ BiH i HNP), a slijedi ih HDZ 1990. s četiri, u ovom trenutku vode pregovori predstavnika triju navedenih opcija, a oni idu upravo u smjeru postizanja dogovora koji će jamčiti stabilnost i koji će potvrditi zajedništvo. Iako još uvijek ništa nije službeno dogovoreno, očekivanja su kako će ishod biti pozitivan, a konkretne vijesti mogle bi uslijediti već u ponedjeljak, kada se očekuje ustroj rukovodstva Skupštine. U nacionalno mješovitim županijama u ovom su pak trenutku sve oči uprte u ishod dogovora na federalnoj razini, a koji će uvjetovati dinamiku procesa okončanja izbora novih vlada. U Srednjobosanskoj županiji, kako je potvrđeno za Večernji list iz dobro obaviještenih izvora, postoji načelan dogovor da se pričeka proces ustroja Vlade Federacije, a onda bi se u sljedećih 10 – 15 dana otvorio novi krug pregovora. Kako je već poznato, najsnažnije političke opcije u Saboru SBŽ-a su HDZ – HNS s devet odnosno SDA s 11 zastupnika. Budući da su za potvrdu Vlade, a u skladu s ustavnim rješenjima, potrebne dvije trećine zastupnika, odnosno 20 od ukupno 30, koliko ih je u Saboru, postoji visoka vjerojatnost da će okosnicu činiti navedene dvije političke opcije. Ipak, bez obzira na situaciju u kojoj izborni rezultati nisu provedeni kroz novu Vladu, postojeća Vlada, kao i većina u Saboru, funkcionira, odluke se usvajaju i provode, a politički život odvija se uobičajenim tijekom.

Funkcioniranje

Slično je i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, također nacionalno mješovitoj. Vlada i Skupština funkcioniraju u punom kapacitetu. Poznato je pritom kako će predvodnik političkih procesa za ustroj nove vlasti biti HDZ – HNS koji je osvojio 11 skupštinskih mandata, a što mu daje prilično komotnu poziciju kada je riječ o nastavku aktivnosti. Do sada je, podsjećamo, sedam županija u Federaciji BiH okončalo izbor nove Vlade. Prva je to uradila Bosansko-podrinjska županija, a uslijedile su Zeničko-dobojska, Posavska, Unsko-sanska, Tuzlanska, Sarajevska te Zapadnohercegovačka županija.

 

vecernji.ba