Prosvjedi ispred Parlamenta zbog imenovanja Vlade: Organizacija krenula sa Facebooka

Federacija BiH danas bi trebala dobiti novu entitetsku vladu, a sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je zakazana u 14:00 sati. Pola sata ranije zakazani su prosvjedi.

Za sada nije poznato tko je organizator protesta pod nazivom “Obrana BiH”, ali se može pretpostaviti da se radi o istomišljenicima SDA i DF-a koji su se žestoko protivili nametanju izmjena Ustava FBiH na način kako je to u četvrtak poslijepodne uradio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Poziv o prosvjedima se od četvrtka navečer širi društvenim mrežama. Prosvjed će biti i veliki sigurnosni izazov s obzirom da bi se u tom terminu trebala održati i sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj treba biti potvrđen novi saziv Vlade FBiH, što je i jedina točka dnevnog reda. Schmidtovom kratkoročnom odlukom ukinuta je obaveza da izbor vlade podrže potpredsjednici Federacije BiH. Podsjetimo da je potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda, Refik Lendo, to odbio učiniti.

Koalicija koju čine stranke Trojke i HDZ dogovorile su u četvrtak novu raspodjelu ministarstava u Vladi Federacije BiH u kojoj neće biti NES-a i Stranke za BiH. Njima će se u Vladi pridružiti HDZ 1990 i Ramo Isak, bivši član NES-a.

 

www.bljesak.info