Previše alkohola i nekvalitetna prehrana mogu povećati rizik od demencije

Brojna istraživanja dokazala su da su bakterije iz crijeva usko povezane s procesima u mozgu

Dr. Uma Naidoo, nutricionistička psihijatrica s Harvarda i autorica knjige #This is your brain on food“, proučavala je kako bakterije iz crijeva mogu potaknuti metaboličke procese i upalu mozga koji utječu na memoriju. Prethodne studije pokazale su kako izbjegavanjem određenih skupina hrane koje ugrožavaju naše crijevne bakterije i slabe nam memoriju i fokus možemo umanjiti rizik od demencije, piše Ordinacija.hr.

Dr. Naidoo kaže kako pokušava izbjeći ovih pet namirnica za bolje zdravlje mozga i oštroumnost: 

1. Šećeri

Prehrana koja uključuje puno šećera može dovesti do previše glukoze u mozgu što može dovesti do problema s pamćenjem i gubitkom plastičnosti u hipokampusu (dijelu mozga koji kontrolira pamćenje). Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos šećera bude manji od 10 posto ukupnoga dnevnog energetskog unosa, što znači da na 2000 kalorija, šećer ne bi trebao činiti više od 200.

2. Pržena hrana 

Jedna je studija pokazala kako je prehrana bogata ovakvim namirnicama povezana s lošijim rezultatima na testovima pamćenja. Razlog bi mogao ležati u tome što ovako pripremljena hrana može uzrokovati upalne procese koji mogu oštetiti krvne žile koje nutrijente dovode do mozga.

3. Ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom 

Njih tijelo Iako procesuira slično kao šećere. Ne morate ih potpuno izbaciti iz prehrane, ali potrebno je pripaziti koje jedete. Kvalitetniji ugljikohidrati su cjelovite žitarice, namirnice pune vlakana, i one koje imaju niži glikemijski indeks. Namirnice koje biste trebali manje jesti su krumpir, bijeli kruh i bijela riža.

4. Alkohol 

Znanstvenici su proveli istraživanje dugo 23 godine tijekom kojeg su pratili 9087 ljudi između 35 i 55 godina kako bi se ustanovilo što alkohol radi mozgu. Rezultati su pokazali kako oni koje piju više od 14 pića tjedno imaju veći rizik od razvoja demencije u usporedbi s onima koji su pili umjereno.

5. Nitrati 

Koriste se kako bi se priječio razvoj bakterija u mesu, kako bi namirnice dulje trajale ili im se pojačala boja (hrenovke, suhomesnati proizvodi). Njihova konzumacija može biti povezana s depresijom, ali i nekim maničnim stanjima. Jedna je nedavna studija pokazala kako nitrati mogu promijeniti stanje u crijevima tako da utječu na ravnotežu bakterija, što može utjecati na mozak.

vecernji.ba