Pravite li i vi ove greške kod rezervacije apartmana? Mogu vam uništiti odmor

Kako ne biste nasjeli na sve veće internetske prijevare u turističkom sektoru, ostali bez novca i uništili si godišnji odmor, pročitajte nekoliko važnih savjeta za sigurno online bukiranje smještaja

Iako po nestabilnom vremenu ne bismo rekli da je ljeto tako blizu, do službenog početka nove sezone ostalo je jako malo. Neki su već pomno isplanirali svoje godišnje odmore, no mnogo je i onih koji zbog rekordno visoke inflacije i troškova života pretražuju mračne kutke interneta u potrazi za što povoljnijim smještajima.

Rezultati nedavnog istraživanja tržišta vodeće tvrtke za internetsku sigurnost McAfee pokazali su da takve metode pronalaska smještaja koristi 56 posto putnika, zbog čega su laka meta cyber kriminalaca. Online rezervacija apartmana je u velikom porastu, čak 94 posto ljudi prema istraživanju ove godine se oslanja upravo na tu soluciju. To ne čudi jer su povoljne ponude smještaja svuda oko nas te ih je lako i jednostavno rezervirati, javlja N1.

No, online rezervacija može biti i nesigurna, posebice za one koji nemaju velikog iskustva u prepoznavanju lažnih ponuda i loših smještaja. Kako ne biste nasjeli na sve veće internetske prijevare u turističkom sektoru, ostali bez novca i uništili si godišnji odmor, pročitajte nekoliko važnih savjeta za sigurno online bukiranje smještaja.

Koristite provjerene platforme

Jako često se dogodi situacija da unajmljivači zbog želje da dodatno uštede na smještaju pronalaze opskurne web stranice ili platforme za iznajmljivanje. One na prvi pogled ne izgledaju sumnjivo, no odaju ih gramatičke greške i recenzije lažnih korisnika. Sadržaj na pouzdanim stranicama redovito se uređuje i lektorira kako bi se izbjegle greške koje narušavaju profesionalnu sliku pružatelja usluga.

Još jedna stvar na koju valja obratiti pozornost jest naziv domene internetske stranice. Domene najviše razine obično završavaju na .com ili na kraticu zemlje u kojoj se stranica nalazi, primjerice za Hrvatsku je to .hr.

Kako si ne biste pokvarili odmor, potrudite se smještaj rezervirati na poznatim servisima za iznajmljivanje s dobrom reputacijom. Možda ćete morati platiti malo više, ali barem ćete biti sigurni da vas nitko neće prevariti.

Čitajte recenzije

Svakoj pouzdanoj tvrtki za iznajmljivanje smještaja i unajmljivaču, bilo u regiji ili u svijetu, važno je zadovoljstvo njihovih gostiju. Zato na svojim stranicama imaju opciju za ostavljanje recenzija i ocjena, gdje gosti dijele dojmove o kvaliteti smještaja, usluzi, sadržajima, čistoći i drugim važnim aspektima. Ove recenzije vam pomažu da steknete realan uvid u ono što možete očekivati ​​ako se odlučite rezervirati određen smještaj.

Podaci iznajmljivača i unajmljivača trebala bi se odvijati na servisu na kojem ste pronašli smještaj. No, mnogi vlasnici smještaja uz sve potrebne informacije objavljuju i kontakt broj na koji ih možete dobiti.

Ako vas zanimaju dodatni detalji oko sadržaja smještaja, svakako kontaktirajte iznajmljivača, prvo putem poruka na servisu. Uostalom i da provjerite je li riječ o pouzdanoj osobi. Ako domaćin inzistira samo na komunikaciji izvan servisa, svakako pojačajte oprez i ne nasjedajte na razna obećanja, osim ako vam njegov smještaj netko nije usmeno preporučio.

Kod nekih smještaja postoji unaprijed određen vremenski rok do kojeg je otkazivanje rezervacije besplatno. Nakon tog roka se rezervacija djelomično ili u cijelosti naplaćuje. Ako postoji visoka vjerojatnost da ćete morati otkazati putovanje, možete potražiti smještaj s fleksibilnim uvjetima otkazivanja ili provjeriti ima li dostupnih opcija putnog osiguranja koje pokriva otkazivanje.

Obratite pažnju na uvjete otkazivanja

Svaka sigurna platforma za smještaje ima jasno definirana pravila za otkazivanje rezervacija i politiku povrata novca. Ova opcija je vrlo važna kako bi korisnici bili zaštićeni u slučaju nepredviđenih okolnosti ili problema s rezervacijom.

Ne plaćajte unaprijed

Zamislite da ste odletjeli preko pola svijeta, uzbuđeno dolazite na lokaciju, ali vaš smještaj je nepostojeći? To se događa i češće nego što mislite, posebice zato što mnogi od nas rade veliku grešku kod unajmljivanja – plaćaju cijeli iznos unaprijed. Da vam se ovakva situacija ne dogodi ili ne ponovi, birajte smještaje koje možete rezervirati bez plaćanja.

Osim što vam se može naplatiti smještaj koji ne postoji, zbog ove greške ugrožena je i vaša kreditna kartica. Neki servisi unaprijed naplaćuju dio iznosa za smještaj, ali ta informacija treba biti jasno istaknuta na njihovim stranicama.

 

www.vecernji.ba