U ovom poslu nedostaje radnika u Njemačkoj: Početna plaća od 2.200 eura rijetke privlači

Posao spasilaca je odgovoran, s nepovoljnim radnim vremenom – odnosno radi se vikendima i praznicima. Posao je također loše plaćen. Početna plaća je 2.200 eura bruto.

Ljeto je tu, ali vanjski bazen u Njemačkoj sve češće ostaju zatvoreni zbog nedostatka radnika. Industriji nedostaje 3.000 profesionalnih spasioca. Posao na rubu bazena ima svoje lijepe strane, ali sa sobom nosi puno odgovornosti – i malo novca, pišu njemački mediji.

Njemački mediji donose priču 61-godišnjaka iz Mundelsheima u okrugu Ludwigsburg u Baden-Württembergu koji radio kao profesionalni spasilac.

“Ovo su četiri posla u jednom: spasilac sam, tehničar, policajac, a ponekad i psiholog”, objašnjava svoj posao i dodaje kako unatoč tome što je cijeli dan na bazenu ovo nije posao iz snova, piše Fenix-magazin.

Posao je loše plaćen

Posao spasilaca je odgovoran, s nepovoljnim radnim vremenom – odnosno radi se vikendima i praznicima. Posao je također loše plaćen. Početna plaća je 2.200 eura bruto.

Jedan od razloga zašto su profesionalni spasioci prijeko potrebni je što rijetki žele raditi ovako odgovorni posao za nisku plaću.

Postoji prava kriza u ovom poslu, navode njemački mediji.

Njemačka udruga profesionalnih spasioca (BDS) procjenjuje kako ih je oko 3.000 nedostaje diljem zemlje – a taj broj samo raste.

Njemačka će postati društvo neplivača?

Strah kako će Njemačka postati društvo neplivača traje od 80-tih godina. Mediji pišu kako sve manje djece zna plivati.

Od desetogodišnjaka, čak 59 posto ih ne zna sigurno plivati. DLRG to pripisuje i činjenici da se sve više satova plivanja otkazuje. Spasilac s početka priče se boji kako će Njemačka postojati društvo neplivača.

“Sad moramo skratiti radno vrijeme, na žalost kupača, jer nas nema dovoljno”, kaže spasilac i dodaje kako je zabrinut zbog niske plaće.

Uostalom, na njemu i njegovim kolegama leži velika odgovornost: moraju nadzirati 375 četvornih metara vodene površine.

Tužno iskustvo ima i danas utjecaja na njega: na početku njegove karijere devetogodišnji dječak utopio se tijekom njegove smjene.

“Svi očajnički pokušaji reanimacije nisu ga mogli spasiti. I danas vidim dječaka kako leži”, kaže vidno dirnut spasilac.

“Otvoreni bazen je odraz društva”, kaže spasilac, te ističe kako se u svom poslu moraju nositi s nedostatkom poštovanja, neredima i pijanicama koji zlostavljaju žene na bazenima.

 

www.vecernji.ba