Netanyahu na ceremoniji otvaranja Mostarskog sajma: “Želimo da zemlje Balkana postanu nacije inovacija”

Zahvaljujem svima i uvjeren sam da će ovaj Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru potaknuti nova partnerstva”, rekao je izraelski premijer

Danas je svečano otvoren 24. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, zajedno s ovogodišnjim partnerom Državom Izrael.

U video poruci izraelski premijer gosp. Benjamin Netanyahu izrazio je čast što se obratio nazočnima na svečanosti otvorenja Mostarskog sajma, ističući značaj događaja.

“Posvećeni smo miru, prosperitetu i sigurnosti. U Izraelu smo razvili sjajno gospodarstvo i postali inovativna nacija. Isto želimo i za Balkan. Imate poduzetništvo, inicijativu i viziju za budućnost. Vjerujemo da zajedno možemo učiniti još više sa svakom od vaših zemalja, s izraelskim tehnološkim sposobnostima i vašim talentima”, rekao je premijer Netanyahu.

Premijer je dodao kako Izrael vjeruje u budućnost i vjeruje u izraelsku suradnju sa svakom odzemalja u regiji jugoistočne Europe: “Ovo će učiniti velike stvari za naše zemlje i naše ljude. Radujem se susretu sa svakim od vas kako bismo dalje razvijali ovaj nevjerojatan sajam”.

Gosp. Netanyahu dotaknuo se i pitanja antisemitizma, ističući tragediju s kojom se i danas Židovi diljem svijeta moraju suočavati i trpjeti strašne posljedice.

 

“Znam da ste svi predani borbi protiv ove pošasti. Ali posebno želim zahvaliti i mom prijatelju Draganu Čoviću. Prošlog lipnja ste u Jeruzalemu obećali uklonit i nazive ulica u Mostaru koje su dobile imena po osobama povezanima s holokaustom i to obećanje ste ispunili. Cijenim Vaš čin koji služi kao primjer mnogima diljem svijeta. Zahvaljujem svima i uvjeren sam da će ovaj Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru potaknuti nova partnerstva”, rekao je izraelski premijer.

Predsjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto istaknula je kako je Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru simbol zajedničkog opredjeljenja za razvoj gospodarstva Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije.

„Mostarski sajam je svojom dugogodišnjom tradicijom postao mjesto susreta svih stručnih sudionika u gospodarstvu naše domovine, susjednih zemalja, ali i šire, čemu svjedoče sve češća partnerstva s međunarodnim korporacijama i državama“, kazala je gđa Krišto.

Nerezidentni veleposlanik Izraela za Bosnu i Hercegovinu Njena Ekselencija gđa Galit Peleg, istaknula je kako je Mostarski sajam mjesto susreta, upoznavanja, mogućnosti za partnerstva i nove projekte.

“Ovdje smo da poslujemo. Cilj nam je ojačati naš odnos održivim gospodarskim partnerstvima koja će sigurno dovesti do boljih odnosa u drugim sektorima. Velika mi je čast predstavljati Izrael kao zemlju partnera Mostarskog sajma. Ja želim zahvaliti svim našim partnerima i želim nam svima uspješan sajam“, rekla je veleposlanic Peleg.

Gospodin Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, naglasio je potrebu za inicijativama koje integriraju, promiču suradnju i povezuju nas u vrijeme sve veće polarizacije kako na domaćem tako i na međunarodnom planu.

“Gospodarstvo je svakako jedan od ključnih integrativnih čimbenika društva. Zato je Mostarski sajam važna međunarodna manifestacija koja zaslužuje posebnu pozornost i podršku svih dionika domaćeg i regionalnog poretka. Nazočnost premijera susjedne Srbije i Hrvatske, uz našeg predsjednika Vijeć ministara, šalje važnu i ozbiljnu poruku o razumijevanju potrebe naše međusobne suradnje za opće dobro ljudi s obje strane”, rekao je Nikšić.

Gosp. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, izrazio je zadovoljstvo što je Država Izrael zemlja partner Mostarskog sajma te je čestitao 75. obljetnicu neovisnosti Izraela.

“Drago mi je da se današnji sajam odvija u kontekstu jedne važne promijenjene okolnosti za BiH, a to je da je BiH od prosinca prošle godine postala kandidat za članstvo u EU. Ovo je veliki iskorak, nova vrijednost za cijelu državu. Za svaki napredak bilo koje zemlje, društva ili gospodarstva potrebno je da političke institucije osiguravaju političku stabilnost. To je preduvjet svakog razvoja. Također je važno da demokratske institucije budu funkcionalne i odražavaju volju birača u zemlji”, rekao je Plenković.

Gđa Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije, izjavila je prilikom svečanog otvaranjanSajma da Srbija i ove godine, već šestu godinu zaredom, dolazi na sajam sa svojim gospodarskim izaslanstvom i izrazila je zadovoljstvo do sada ostvarenim učincima na sajmu.

Predsjednik Gogpodarske komore Države Izrael u Bosni i Hercegovini, gosp. Amir Gross Kabiri, izjavio je: “Mostarski sajam služi kao platforma za suradnju i inovacije, potičući zajednički rast i prosperitet za sve nacije koje sudjeluju. Gospodarska komora Države Izrael u Bosni i Hercegovini je proteklih godinu dana neumorno radila s našim partnerima kako u Izraelu tako i na Balkanu, kako bi održala najuspješniji Mostarski sajam do sada, a vidjevši da se sve to konačno spojilo donosi veliki osjećaj ponosa. Uvjeren sam da će ovogodišnji sajam biti prekretnica u gospodarskoj i strateškoj suradnji između naših zemalja”.

Preko 800 izlagača iz 30-ak zemalja svijeta izložit će svoje proizvode i stručnost te uspostaviti nova poslovna i strateška partnerstva tijekom Mostarskog sajma koji će biti otvoren do subote.

 

 

vecernji.ba