Panika u Hersonu: Srušena velika brana, u tijeku evakuacija stanovništva?

Ogromna brana iz sovjetske ere Kakhovka, koja se nalazi u dijelu južne Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije, dignuta je u utorak u zrak poplavivši okolna područja, izvijestio je Reuters, pozivajući se na izvore s obje strane. Panika u Hersonu, Rusi dignuli u zrak golemu branu?: ‘Počela je evakuacija, ovo je teroristički čin’

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je rano u utorak da je Rusija odbacila još jednu veliku ofenzivu ukrajinskih snaga u Donjecku, nanijevši ukrajinskoj vojsci ogromne gubitke u ljudstvu i uništivši osam borbenih tenkova Leopard, objavio je Reuters istaknuvši, međutim i kako se ta informacija ruske strane ne može provjeriti iz neovisnih izvora.

Spomenuto ministarstvo priopćilo je da su ruske snage uništile 28 tenkova, uključujući i osam borbenih tenkova Leopard.

Prema video materijalu dostupnom s jedne i s druge strane, srušena je brana hidrocentrale Nova Kahovka uzvodno od Hersona te se vodostaj podigao za 2,5 metra zbog čega je u toku evakuacija otočja u Dnjepru te naselja na obalama, vjerojatno i samog Hersona. Iako ruski analitičari i blogeri tvrde kako je uništena jedino sama centrala uslijed ukrajinskog napada, a ne i sama brana, na videima se jasno vidi kako brane više nema.

Rusi tijekom noći izveli i niz novih zračnih napada na Kijev

Rusija je tijekom noći pokrenula novi val zračnih napada na Kijev, a dužnosnici ukrajinske prijestolnice rekli su da su sustavi protuzračne obrane oborili više od 20 ruskih krstarećih projektila, objavio je Reuters.

“Svi su oboreni, nije bilo pogodaka”, istaknuo je čelnik kijevske vojne uprave Serhiy Popko, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Reuters navodi kako nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Reutersovi svjedoci izvijestili su da su čuli nekoliko eksplozija koje su zvučale poput sustava protuzračne obrane. Grad je, inače, bio pod upozorenjima o zračnim napadima više od četiri sata, počevši ubrzo nakon ponoći u utorak.

Krhotine koje su padale pogodile su cestovne površine i oštetile dalekovode za trolejbus u kijevskom okrugu Desnianskyi, priopćila je vojska.

Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava, rekli su dužnosnici.

 

www.vecernji.ba