Ovo sigurno niste znali: 20 skrivenih dobrobiti glazbe

Dobro ih zapamtite jer odgovarajući tonovi mogu smanjiti apetit, opustiti pretjerano krute krvne žile, poboljšati sposobnost koncentracije i još mnogo toga, piše živim.hr.

1. Omiljena glazba smiruje Slušanje omiljene glazbe smanjuje tjeskobnost kod osoba koje se liječe u jedinicama intenzivne skrbi za čak jednu trećinu, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Ohio. Ali ne bilo koja glazba, već ona koja je pacijentima poznata i ima utješan i opuštajući učinak na njih.

2. Atmosferska glazba smanjuje apetit Kad su u jednom restoranu počeli prigušivati osvjetljenje i puštati jazz, gosti su jeli oko 18 posto manje nego prije, no izjavili su da je užitak u hrani bio čak veći nego prije, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Cornell i objavljeno u stručnom časopisu Psychological Reports.

3. Inspirativna instrumentalna glazba poboljšava sposobnost koncentracije Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Northumbria u Velikoj Britaniji, slušanje koncerata na kojima se izvode Četiri godišnja doba od Vivaldija poboljšava koncentraciju. Kad su ispitanicima mlađe životne dobi dali zadatke koji zahtijevaju intenzivnu koncentraciju, bolje su ih rješavali slušajući vedre i poticajne tonove Proljeća nego kad su slušali sporiju i tmurniju Jesen.

4. Dobra glazba omekšava i opušta krvne žile Slušanje glazbe koja u vama izaziva radost uzrokuje širenje krvnih žila i poboljšanje cirkulacije, što je korisno za zdravlje srca i krvnih žila, tvrde autori istraživanja provedenog na Sveučilištu u Marylandu. Prosječan promjer krvnih žila u nadlaktici ispitanika povećao se za 28 posto nakon slušanja vedre glazbe. Revizija 26 studija u kojima je obrađeno više od 1.400 oboljelih od srčanih bolesti, pokazala je da vedra glazba usporava ritam rada srca, snižava krvni tlak i smanjuje tjeskobu.

5. Zborno pjevanje može vas učiniti sretnijim Britanski znanstvenici su proveli istraživanje u koje je bilo uključeno 375 zborskih pjevača, od kojih su neki samo pjevali u zboru, a neki su se bavili  i timskim sportom. Naime, obje aktivnosti doprinose emocionalnom zdravlju, no osobe koje pjevaju u zboru izrazile su viši stupanj unutrašnjeg zadovoljstva od onih koje su same slušale glazbu ili pjevale. Članovi zbora koji su ujedno bili i sportaši izjavili su da ih zborna aktivnost znatno više ispunjava nego sportska. Potreba za fizičkom i glasovnom sinkronizacijom u zbornom pjevanju potiče osjećaj zajedništva. Ipak, oni koji su se bavili objema aktivnostima imali su veći stupanj unutrašnjeg zadovoljstva od onih koji su prakticirali samo zborno pjevanje.

6. Sviranje nekog instrumenta može sačuvati oštrinu uma i u kasnijim godinama života Što su više godina proveli svirajući neki instrument u djetinjstvu osobe srednje i starije životne dobi imale su brže reakcije mozga na zvukove govora, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Neuroscience.

7. Satovi glazbe potiču kooperativnost kod djece Predškolci koji pjevaju ili sviraju neki instrument u skupini pokazali su se nevjerojatnih 30 puta spremniji pomoći drugima koji su imali poteškoće u rješavanju nekih zadataka od djece koja su samo zajedno slušala priče, objavili su britanski znanstvenici 2013.

8. Nježna glazba može smiriti ljutite vozače Imate napadaj bijesa ako vam netko presiječe put ili nastane čep u prometu? Brzo uključite neku laganu  i nježnu glazbu jer će vas ona odmah smiriti pa čak i pomoći da dalje tijekom vožnje činite manje pogrešaka, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Ergonomics.

9. Brže ćete obaviti posao uz odgovarajuću pozadinsku glazbu Slušanje vedre glazbe može vam pomoći da brže obavite poslovne zadatke, naročito ako radite nešto repetitivno, kao što je provjeravanje brojnih mailova ili ispunjavanje raznih obrazaca. Jedno je istraživanje pokazalo da se učinkovitost i pažljivost kirurga povećala kad su operaciju obavljali uz glazbenu podlogu po svom izboru.

10. Glazba snižava razinu stresa Prema maloj studiji iz 2011., glazba snižava razinu hormona stresa kortizola u tijelu. 11. Glazba pomaže i pacijentima tijekom operacije Analiza 73 studije objavljena u časopisu Lancet je pokazala da slušanje glazbe smanjuje tjeskobnost pacijenta kao i potrebu za sedativima. Glazba nakon operacije pomaže u ublažavanju boli, a to znači  i manju količinu analgetika.

12. Glazba vas čini kreativnijima Istraživanje timova znanstvenika iz Nizozemske i Australije je otkrilo da slušanje vedre i brze glazbe navodi ljude na pronalaženje kreativnijih rješenja nego ako samo sjede u tišini i rade. Razlog može biti to što takva glazba povećava fleksibilnost mozga ili vas dovoljno opušta da možete ispoljiti svu svoju kreativnost.

13. Potiče lučenje dopamina Kad slušate glazbu, mozak luči dopamin – isti neuroprijenosnik koji se luči kad jedete čokoladu ili vodite ljubav. Taj se neuroprijenosnik povezuje i sa stanjem zaljubljenosti. Jedno je istraživanje pokazalo da samo očekivanje najboljeg dijela pjesme može povećati lučenje dopamina.

14. Povećava ustrajnost u tjelovježbi Pustite li omiljenu glazbu, vježbat ćete intenzivnije i učinkovitije i imat ćete veću motivaciju da nastavite sa sportskom aktivnošću kojom se bavite.

15. Ispunjava energijom Navala energije koju osjetite kad pustite svoju najdražu ‘moćnu’ pjesmu je stvarna. Jedno je istraživanje pokazalo da su studenti koji su radili sklekove uz omiljenu pjesmu to činili eksplozivnije i brže nego oni koji su ih izvodili u tišini.

16. Poboljšava kvalitetu sna Uspavanke nisu samo za bebe. Slušanje nježne glazbe prije spavanja pomaže da brže zaspete i da se rjeđe budite tijekom noći te da se ujutro osjećate odmornije. Istraživanje provedeno na Tajvanu je pokazalo da su osobe starije životne dobi koje su prije spavanja 45 minuta slušale nježnu glazbu imale 35-postotno poboljšanje kvalitete sna, a to nije malo.

17. Glazba iscjeljuje Glazba se stoljećima koristi u svrhu iscjeljivanja i liječenja, a danas znamo  i zašto ima takav učinak. Meta analiza 400 studija je pokazala da slušanje glazbe potiče lučenje antijela imunoglobulin A, a on napada viruse i bakterije. Povećava se i broj stanica takozvanih prirodnih ubojica (NK stanice) koje ubijaju viruse i kancerozne stanice.

18 Zahvaljujući njoj vrijeme leti Istraživanja su pokazala da ljudi određeni vremenski period doživljavaju kraćim ako slušaju glazbu.

19. Ugodne melodije ublažavaju bol Jedno je istraživanje pokazalo da glazba može smanjiti bol kod osoba koje boluju od fibromialgije i raka. Jednaki učinak ima i na djecu: prema jednom istraživanju, djeca koja su slušala glazbu dok im je sestra ubadala iglu za vađenje krvi opisala su bol manjom u odnosu na djecu kod koje se postupak provodio u tišini.

20. Pomaže oboljelima od Alzheimera da se prisjećaju Istraživanja su pokazala da oboljelima od Alzheimerove bolesti glazba pomaže da se prisjete događaja, da bolje komuniciraju i da se sjete tko su. Naročito moćan učinak ima pjevanje. Istraživanje provedeno na Sveučilištu George Mason je otkrilo da pacijenti koji redovito pjevaju omiljene pjesme s vremenom mogu poboljšati svoje kognitivne funkcije.

Izvor:vecernji.ba