NSRS danas o kriminalizaciji klevete, najavljena prosvjedna šetnja

Narodna skupština Republike Srpske bi na sjednici zakazanoj za danas trebaa razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim je između ostalog predviđeno da se kleveta tretira kao krivično djelo, a propisane su i novčane kazne.

Narodna skupština RS-a je krajem ožujka usvojila nacrt ovog zakona, koji je nakon toga upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Od kada je Vlada RS-a utvrdila ovakav nacrt zakona uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u NSRS Igor Crnadak smatra da taj zakon napada svakog čovjeka u Republici Srpskoj, ali da su najugroženiji predstavnici medija.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević upozorava da bi usvajanjem ovog zakona građani, mediji, udruženja i svi slobodnomisleći ljudi bili u velikoj opasnosti od političkog progona.

Po njegovim riječima, Prijedlog zakona o kriminalizaciji klevete predstavlja jedan od onih trenutaka oko kojih građani, mediji, udruženja, političari i svi koji se bore za bolje sutra u ovoj zemlji moraju biti složniji nego ikad.

– Želim iskazati svoju punu podršku medijskim radnicima i pozvati građane da nam se pridruže u mirnoj prosvjednoj šetnji za slobodu govora i za povlačenje ovog zakona sa dnevnog reda jer to je naša građanska ali i civilizacijska dužnost – kazao je Miličević.

Prosvjedna šetnja zbog kriminalizacije javne riječi najavljena je za danas u 09:00 sati od Trga Krajine do Narodne skupštine gdje je za 10:00 sati zakazana sjednica na kojoj je druga točka dnevnog reda Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

 

www.vecernji.ba