Stanogradnja će doživjeti krah: Ovo čeka sve koji žive u iznajmljenom stanu u Njemačkoj

“Bez nove politike subvencioniranja, stanogradnja će doživjeti krah. Nedostajat će nam hitno potrebni stanovi još mnogo godina”, upozorio je direktor Središnjeg udruženja njemačke građevinske industrije

Stanje na tržištu nekretnina, koje je u mnogim njemačkim mjestima napeto, moglo bi se još pogoršati. Nakon pada broja izdanih građevinskih dozvola u ožujku, udruženje građevinske industrije u Njemačkoj strahuje od “recesije stanogradnje”.

“Tržište najma je zamrznuto, gradi se premalo stanova za veliku potražnju”, rekao je generalni direktor Glavnog udruženja njemačke građevinske industrije Tim-Oliver Müller. To pogađa građevinske tvrtke, ali i na tisuće stanara.

Unatoč velikoj potražnji za stanovima, broj izdanih dozvola od prošle godine pada. Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, u ožujku je tempo ubrzan. Sukladno tome, vlasti su odobrile izgradnju 24.500 stanova. To je minus od 29,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine i najveći pad od ožujka 2007. (minus 46,5 posto), piše Fenix-magazin.

U prva tri mjeseca ove godine izdano je ukupno 68.700 građevinskih dozvola za stanove, 25,7 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Potrebna je promjena

Zbog naglog rasta kamata na kredite i visokih troškova izgradnje, mnogi građevinari i privatni investitori, usporavaju ili odustaju od projekata.

Osim toga, struka zamjera prereguliranost i nesigurnost među potencijalnim graditeljima, primjerice zbog planiranog energetskog zakona o gradnji, kojim vladajući žele realizirati dugoročni oproštaj od grijanja na naftu i plin.

“Političari moraju donijeti odluku: žele li detaljno regulirati ili učinkovito graditi stanove?”, rekao je Müller.

Generalni direktor Središnjeg udruženja njemačke građevinske industrije, Felix Pakleppa, upozorio je: „Bez nove politike subvencioniranja, stanogradnja će doživjeti krah. Nedostajat će nam hitno potrebni stanovi još mnogo godina.

Udruga građevinske industrije nedavno je računala kako će u tekućoj godini u najboljem slučaju biti dovršeno 250.000 stanova, što je daleko od nekadašnjeg cilja njemačke vlade od 400.000 novih stanova godišnje.

Stoga će pritisak na stanarine vjerojatno ostati visok. “Ljudi koji više ne mogu kupovati stanove zbog porasta kamata moraju nastaviti živjeti negdje”, rekao je nedavno Stephan Kippes, istraživač tržišta u udruzi za nekretnine Njemačka – jug.

Loša vijest za sve koji iznajmljuju stanove

“Ponuda stanova za iznajmljivanje će biti još manja, a stanarine će rasti”, očekuje Kippes.

Savez njemačkih sindikata (DGB) zatražio je da javni sektor krene u akciju ako privatni sektor ne može izgraditi dovoljno stanova.

“Potrebno nam je veliko povećanje sredstava za izgradnju socijalnih stanova i investicijski fond koji  vlada može iskoristiti za jačanje temelja vlasničkog kapitala općinskih i državnih stambenih poduzeća”, rekao je Stefan Körzell, član uprave DGB-a.

Prema podacima vlasti, od siječnja do ožujka 2023. odobreno je ukupno 57.700 dozvola za nove stambene zgrade, što je smanjenje od 28,4 posto.

Broj dozvola za obiteljske kuće pao je za 31,1 posto, a za stanove u obiteljskim kućama za čak 51,9 posto. U brojčano najjačoj vrsti gradnje, obiteljskim kućama, broj odobrenih dozvola smanjen je za 25,2 posto.

 

 

vecernji.ba