Nepalski alpinist osvojio Everest 27. put, postigao novi rekord

Nepalski alpinist šerpa Kami Rita osvojio je u srijedu Everest 27. put i potukao vlastiti rekord na krovu svijeta, objavili su u četvrtak dužnosnik vlade i organizator ekspedicije.

“Da, Kami Rita uspeo se na Sagarmathu 27. put”, rekao je dužnosnik iz ministarstva turizma Bigyan Koirala, nazivajući planinu nepalskim nazivom.

“Uspješno se popeo jutros (u srijedu) uz vijetnamskog alpinista”, izjavio je za agenciju AFP Mingma Sherpa iz agencije Seven Summit Treks.

Kami Rita Sherpa (53), držao je rekord od svog 22. uspona 2018. godine i tako potukao uspjehe dvojice drugih šerpa koji su danas u mirovini.

U nedjelju je šerpa Pasang Dawa (46 godina), osvojio vrh Everesta 26. put i time se nakratko izjednačio s Kamijem Ritom.

Vodič više od 20 godina, Kami Rita osvojio je vrh visok 8.848 metara 1994. godine.

Od tada je stizao na vrh Everesta gotovo svake godine, pa je čak u nekoliko navrata vodio prvu ekipu koja je zadužena otvoriti put prema vrhu.

“Te rekorde nisam postizao s nakanom da ih ostvarim, ne oni su dio mog posla vodiča”, objasni je šerpa za AFP u travnju kada je išao u bazni logor.

Rođen 1970. godine u selu Thame na Himalaji, koje je poznato kao kolijevka nadarenih alpinista, šerpa Kami Rima stekao je nadimak “Čovjek s Everesta”.

Nepalski vodiči, uglavnom šerpe iz doline oko Everesta, istinski su stupovi alpinističkog sektora na Himalaji koji je ključan za gospodarstvo te zemlje.

Šerpe uzimaju na svoja pleća golem teret: od nošenja hrane i opreme, do učvršćivanja užadi i popravljanja alpinističkih ljestvi.

Osam od deset najviših vrhova na svijetu nalazi se u Nepalu, zemlju koju pohode stotine alpinista svake godine u proljeće kada su temperature malo više, a vjetrovi uglavnom mirni. Svibanj je idealan mjesec za uspon jer je vrijeme bistro prije dolaska monsuna s juga koji donose oblake i snijeg na vrhove odnosno kiše u niže predjele.

Ove godine, vlasti su izdale 478 dozvola za uspon alpinistima iz inozemstva, što je najviše dosad, primjerice u odnosu na 408 dozvola 2021., podsjeća agencija Reuters

Nepal je jako kritiziran jer izdaje toliki broj dozvola brojnim alpinistima od kojih mnogi nemaju dovoljno iskustva za uspon na Everest.

Opasna prenapučenost može izazvali čepove, osobito na dionici Hillary step, prije samog vrha. Godine 2019. devet iscrpljenih penjača umrlo je na Everestu čekajući da prođe tu zadnju dionicu zbog dugog reda penjača koji su se uspinjali, odnosno silazili.

Na Everest alpinisti su se uspinjali više od 11.000 puta, kako s nepalske tako i s tibetske strane, od prvog uspona 1953. godine, s time da se mnogi od njih vraćaju i osvajaju vrh nekoliko puta.

Više od 320 ljudi poginulo je u planinama, prema službenim podacima.

 

 

vecernji.ba