Izlila se rijeka Buna

Stanje s vodostajima na području Hercegovačko-neretvanske županije danas je puno bolje

”Imamo poteškoće na Buni i na putu Buna-Blagaj u mjestu Podpetak došlo je do izlijevanja Bune na cestu, ali se promet ovija”, rekao je za Bljesak.info Pero Pavlović, glasnogovornik Stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije. Kaže kako je stanje s vodostajima na području Hercegovačko-neretvanske županije danas puno bolje.

”Ono što je dobro, to je da je Neretva na hidrološkoj postaji u Glavatičevu na razini koja nije zabrinjavajuća. Imali smo prije nekoliko dana da je razina bila iznad one kada se primjenjuju redovite obrane od poplava. Danas je stanje puno bolje. Neretva na hidrološkoj postaji u Mostaru je još uvijek malo iznad razine kada se proglašavaju redovite mjere obrane od poplava, a Trebižat je i dalje na mjernoj postaji Humac iznad ove razine”, rekao je Pavlović. Dodao je kako u Čapljini problem prave podzemne vode. ”Na širem području Čapljine, podzemne vode prave poteškoće pa su poplavili polje ali tamošnja Civilna zaštita i vatrogasne postrojbe obilaze teren. Razina vode u ostalim koritima i na ostalim mjernim postajama je dobra. Nekako nam se čini da se stanje polako normalizira mada još uvijek, zbog najava meteorologa, treba biti na oprezu”, rekao je Pavlović.

Inače, zbog obilnih padavina, izlijevanja rijeka i poplava u Federaciji BiH najugroženija područja su Krajina i Unsko-sanski kanton. Jučer je i grad Bihać proglasio stanje prirodne nesreće usljed poplava. Tako da su tom kantonu već dva grada i jedna općina proglasili stanje prirodne nesreće. Pored Bihaća stanje prirodne nesreće proglasili su i Sanski Most i Bosanska Krupa. U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine. Prijepodne istočnog i jugoistočnog smjera, a u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stupnjeva.

 

vecernji.ba