Na pet dana Hercegovina postaje središte gospodarskog života, zemlja partner Sajma – Država Izrael

Planirano je da se s govornice prigodno obrate i riječi dobrodošlice nazočnima upute predstavnici zemlje domaćina Bosne i Hercegovine te Države Izrael kao zemlje partnera ovogodišnjeg Sajma gospodarstva u Mostaru

S proljećem u Mostaru se održavaju brojne manifestacije, a jedna koja izaziva ogromnu pozornost u cijeloj regiji, pa i šire, svakako je Sajam gospodarstva u Mostaru koji će 24. put otvoriti svoja vrata poslovnim ljudima, izlagačima, gospodarstvenicima, partnerima i posjetiteljima, piše Večernji list BiH.

Od utorka, 2. pa sve do subote, 6. svibnja Mostar, ali i cijela Hercegovina postaju domaćini mnoštvu izlagača iz cijelog svijeta, kao i središte gospodarskih zbivanja u ovom dijelu Europe. Izlagači će na štandovima prikazati svoje najbolje proizvode i usluge, a posjetitelji će u pet sajamskih dana moći vidjeti najnovije proizvode, usluge i trendove u gospodarstvu.

Zemlja partner je Država Izrael, a sajamski kapaciteti popunjeni su štandovima izlagača iz oko 30 zemalja.

Svečanost otvorenja 24. Sajma gospodarstva 2023. bit će upriličena danas, 2. svibnja, s početkom u 11 sati u paviljonu 1 (središnja pozornica), dok će za posjetitelje vrata Sajma biti otvorena već u 10.30. Sajam će trajati pet dana, sve do subote, 6. svibnja. Izravni televizijski prijenos počinje u 11 sati.

Prostor za predstavnike medija, kao i svake godine, predviđen je desno od pozornice (paviljon 1, uz miksetu službenog razglasa), što je dobra pozicija za televizijske ekipe i fotoreportere. Uzvanici i gosti bit će smješteni u četiri reda do pozornice.

Planirano je da se s govornice prigodno obrate i riječi dobrodošlice nazočnima upute predstavnici zemlje domaćina Bosne i Hercegovine te Države Izrael kao zemlje partnera ovogodišnjeg Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Nakon svečanosti otvorenja izaslanstva će obići izložbene prostore u paviljonu 1 i paviljonu 2, nakon čega je planirano i kratko obraćanje medijima.

Tradicionalna svečana večera Koprivničko-križevačke županije, u organizaciji Podravke i domaćina, održat će se u hotelu Mostar s početkom u 20 sati.

Izraelske tvrtke

Ova gospodarska manifestacija posljednjih dvadesetak godina postala je prepoznatljiv brend ne samo Mostara i Hercegovine, u kojoj se održava, nego i cijele države Bosne i Hercegovine te itekako respektabilan događaj u svim kalendarima gospodarskih sajmova.

Zemlja partner, kako smo već naglasili, je Država Izrael. Izraelci već desetak mjeseci pripremaju svoje izlagače za nastup na Mostarskom sajmu te će zasigurno ovih pet sajamskih dana iskoristiti kako bi se predstavili u najboljem svjetlu te napravili nešto što nije dosad viđeno na ovim prostorima i što će se zasigurno dugo pamtiti. Među izraelskim tvrtkama koje će se ove godine predstaviti na Sajmu su i svjetski uspješna tvrtka BATM (vodeći pružatelj tehnologija u stvarnom vremenu za mrežna rješenja i biomedicinske sustave), grupacija IAI (sinonim uspješnosti u zrakoplovnoj, ali i drugim industrijama i na koju se gleda kao globalnog lidera u kontekstu različitih sustava, civilnih i obrambenih), ELTA Systems Ltd. (dio grupacije IAI i jedna od svjetskih najuspješnijih tvrtki koja se bavi razvojem različitih softverskih i hardverskih rješenja koja su posebno prilagođena zahtjevima kupaca u svrhu zaštite vlastitog suvereniteta) te mnoge druge tvrtke koje su u svojim područjima među najuspješnijim u svijetu.

– Sa sigurnošću mogu reći kako će nastup Države Izrael biti na visokoj razini i bez sumnje naši će posjetitelji biti oduševljeni ponuđenim sadržajima. Njihov fokus je na sektoru sigurnosti, novim tehnologijama, zdravstvu i općenito IT industriji – kazala je direktorica Dalfina Bošnjak, koja ove godine obilježava 20 godina na čelu najveće i najznačajnije sajamske izložbe u BiH. Sajam je preuzela dok je još bio mala izložba lokalnog karaktera te ga sa svojim timom uspjela dovesti do respektabilne manifestacije koju posjeti više od 70 tisuća osoba. Osim izložbenog dijela, Sajam gospodarstva pripremio je raznolik i edukativan konferencijski program koji mu daje dodatnu dimenziju. Kao uvod u sajamske dane, održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka na Mostarskom sajmu, a plakete najboljima bit će uručene drugog sajamskog dana, kada je Dan vina i vinogradarstva.

Susreti i forumi

Na Sajmu će biti organizirani i susreti gospodarstvenika koji se održavaju prvog dana sajma, nakon svečanog otvorenja, te forum u organizaciji Gospodarske komore Federacije BiH, Sveučilišta u Mostaru i partnera koji se sastoji od četiriju panela, konferencija o obnovljivim izvorima energije te zelena tradicija gradova i industrije. Uz sve to neće izostati ni bogat kulturno-zabavni program za sve uzraste. Dovoljno je to razloga da posjetite Hercegovinu i Mostar od 2. do 6. svibnja na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2023., na kojem će se predstaviti tvrtke i pojedinci koji su lideri u svojim djelatnostima.

vecernji.ba